Svijet
0

Nastavljeni sukobi u Kairu

SRNA
Sukob vojske i demonstranata (Foto: AFP)
Sukob vojske i demonstranata (Foto: AFP)
Egipatski vojnici sukobili su se u subotu u Kairu sa stotinama demonstranata koji su bacali kamenice, poslije jučerašnjih okršaja u kojima je, prema izjavama aktivista, poginulo najmanje sedam ljudi.

Novi sukobi dešavaju se samo nekoliko dana nakon što su milioni ljudi glasali na parlamentarnim izborima. Okršaji ukazuju na tenzije koje vladaju između aktivista i službi bezbjednosti uprkos održavanju do sada najslobodniih izbora u egipatskoj istoriji. Stotine demonstranata bacali su kamenice rano jutros na pripadnike snaga bezbjednosti koji su blokirali bodljikavom žicom ulice oko zgrade parlamenta.

Vojnici su sa krovova zasuli okupljene kamenjem, a mnogi demonstranti pokušali su da se zaštite kacigama, tanjirima satelitskih antena i metalnim pločama, prenio je AP. Nasilje je počelo juče, kada je armija upala na jedan antivojni protest ispred zgrade Vlade, nedaleko od Trga Tahrir. Demonstranti su tražili ukidanje vojne uprave i momentalan prenos vlasti na organe civilne uprave.

Vojska je preuzela vlast poslije svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka narodnim ustankom u februaru. Aktivisti i grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je vojska nastavila praksu starog režima, uključujući hapšenja i prebijanja demonstranata. Druga faza parlamentarnih izbora održana je u srijedu i četvrtak, kada su glasali građani devet od 27 egipatskih provincija, u kojima islamističke stranke imaju veliku podršku.