Nastavljeni sukobi u Kairu

S
SRNA
18.12.2011. u 14:44
0
9
Nastavljeni sukobi u Kairu
0
Nastavljeni sukobi u Kairu Foto: AP
Demonstranti su gađali kamenjem pripadnike egipatskih snaga reda tokom trećeg uzastopnog dana nasilja u centru Kaira povodom zahtjeva da vojska preda vlast civilnim organima.
Od početka nemira poginulo je deset osoba, a povrijeđeno nekoliko stotina ljudi. Tokom nemira spaljena je dragocjena nacionalna arhiva, a zapaljena je i zgrada Egipatskog instituta.

Objekat još tinja, a u njemu je uništena arhiva sakupljana u posljednja dva vijeka. Državna televizija intenzivno izvještava o gubitku nacionalnog nasljeđa.

Mnogi građani posmataju iz sporednih ulica u centru grada kako osobe mlađe dobi gađaju kamenjem pripadnike vojne policije. Demonstranti su bijesni zbog brutalne sile koju je vojska primijenila u pokušaju da očisti centar grada.

Nasilje je gurnulo u drugi plan prve parlamentarne izbore poslije svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka i ukazalo ne velike podjele u egipatskom društvu, prenosi Bi-Bi-Si.

Druga faza glasanja prošla je bez nasilja, a najviše glasova dobile su islamističke stranke.

Iako mnogi građani žele da se u zemlji okonča vojna uprava, veliki broj ljudi podržava vojsku kao faktor stabilnosti u teškom periodu političke tranzicije.


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: