Svijet
0

Sukobi obustavljeni na Trgu Tahrir, demonstranti ostaju

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Sukobi između egipatske policije i demonstranata u Kairu su obustavljeni, ali su građani ostali na centralnom Trgu Tahrir, sa zahtjevom da vojska preda vlast civilnim organima.

"Želimo da sukobi stanu, ljudi umiru. To su djeca koja bacaju kamenje na policiju", izjavio je tridesetogodišnji demonstrant Osama Abu Sere.

Okršaji na Tahriru obustavljeni su oko ponoći, prvi put od kada su počeli prije šest dana, a policija je pristala da demonstranti ostanu na trgu.

Građani su ogorčeni, jer je u prethodnih nekoliko dana u okršajima sa snagama reda poginulo više od 30 ljudi. Demonstranti su ranije odbili ponudu vojske o održavanju referenduma o vojnoj upravi.

"On odlazi, mi nećemo", piše na jednom transparentu koji se odnosi na šefa vojnog savjeta, feldmaršala Mohameda Huseina Tantavija.

Al Jazeera je prenijela da je ministar unutrašnjih poslova Mansur el-Esavi dostavio vojnom savjetu izvještaj u kojem predlaže odgađanje parlamentarnih izbora planiranih za 28. novembar. Trenutno nije moguće provjeriti ovaj izvještaj.

Izbori, koji bi trebalo da počnu u ponedjeljak, bit će prvo slobodno glasanje u Egiptu u posljednjih nekoliko decenija.
Vojska i uticajna organizacija Muslimanska braća, za koju se očekuje da će dobiti veliki broj glasova, smatraju da glasanje treba da se održi, ali demonstranti ne vjeruju da će armija pošteno nadzirati izbore i da će predati vlast pravom pobjediniku.

Popularnost feldmaršala Tantavija istopila se od svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka prije devet mjeseci. Tantavi je obećao da će uvesti zemlju u građansku demokratiju, ali postoje sumnje da on planira da zadrži vlast i poslije izbora.