Iran
0

Sukobi i zabrane tokom sahrane Montazerija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranske snage sigurnosti sukobile su se u ponedjeljak s opozicionim demonstrantima na sahrani disidenta velikog ajatolaha Hosseina Alija Montazerija u šijitskom svetom gradu Komu, a nastavljaju se i zabrane opozicionih medija, objavile su reformističke internetske stranice, prenose agencije.

Stranica Norooz objavila je, a Reuters prenosi da je mnogo pripadnika snaga sigurnosti u blizini kuće pokojnog ajatolaha Montazerija u Komu te da demonstranti na njih bacaju kamenje.

Veliki ajatolah Montazeri koji je umro u 87. godini, pokopan je u ponedjeljak u Komu, 130 kilometara južno od Teherana.

Dpa javlja kako očevici kažu da su deseci hiljada osoba, među njima i vodeći pripadnici opozicije došli na pogreb i pretvorili ga u politički skup.

Na pogrebu su bili i Mir-Hossein Musavi, vođa opozicionog Zelenog pokreta te nekadašnji predsjednik parlamenta Mehdi Karubi, javlja France Presse.

Iranska organizacija za nadzor medija zabranila je vodeći reformistički dnevnik blizak Musaviju, objavili su u ponedjeljak jedna umjerena internetska stranica i poluslužbena novinska agencija.

Internetska stranica Parlemannews objavila je da je da se i Aandisheh-ye No (Nova misao) "pridružio desecima drugih zabranjenih novina u Iranu".

Iranski čelnik ajatolah Ali Hamnei izrazio je saučešće u povodu Montazerijeve smrti, javlja austrijska novinska agencija APA. Hamnei je izrazio saučešće Montazerijevoj porodici i molio Boga da bude milostiv, objavila je državna iranska televizija Sender Press.