U gradu Gao
0

Sukobi ekstremnih islamista i malijske vojske

SRNA
Naoružani islamski ekstremisti upali su danas u najnaseljeniji malijski grad Gao, gdje su se sukobili sa vojskom te afričke zemlje, dvije sedmice nakon što su francuski i malijski vojnici istjerali džihadiste.

Bitka je trajala više od dva sata, a islamisti obučeni u crno, sa automatskim puškama "AK-47" mogli su se vidjeti na ulicama i krovovima oko sjedišta policije u centru grada.

Sukobi su uslijedili samo dan nakon što je napadač samoubica aktivirao eksploziv u blizini kontrolnog punkta na sjevernom prilazu gradu, što je bio drugi takav napad u samo dva dana, navodi BBC.

Najžešće borbe vodile su se oko sjedišta policije, odakle su vojnici Malija ispaljivali ručne granate na islamiste, za koje se vjeruje da pripadaju Pokretu za jedinstvo i džihad u zapadnoj Africi (MUJAO).

Od kako su francuske snage zauzele Gao, islamisti su na njegovim obodima napadali snage bezbjednosti, a danas su prvi put uspjeli da uđu i u sam grad.

Francuske i malijske trupe su, pored grada Gao, povratile kontrolu i nad Timbuktuom i još nekoliko gradova na sjeveru zemlje, potisnuvši ekstremiste nazad u pustinju.

Islamisti su u aprilu prošle godine zauzeli sjever Malija, gdje su počeli da provode strogi šerijatski zakon. Francuska je 11. januara počela vojnu intervenciju u svojoj bivšoj koloniji, kako bi pomogla malijskoj vojsci u borbi protiv ekstremista koji su krenuli da napreduju ka jugu i prijestonici Bamaku.