Svijet
3

Sukob u Parlamentu Nepala: Letjele stolice, uhapšeno 50 osoba

Klix.ba
Nepalski opozicioni političari su bacali stolice i zvučnike u Parlamentu, u pokušaju da zaustave vladu da usvoji nacrt novog ustava.

Opozicija je danas pozvala na generalni štrajk, koji je propraćen nasiljem, napadima na autobuse i taksije, zbog čega su škole i prodavnice danas zatvorene.

Opozicioni poslanici su na početku sjednice pokušali spriječiti predsjednika Parlamenta Subaša Nemvanga da predloži formiranje anketnog odbora, koje prethodi glasanju o nacrtu novog ustava.

Poslanici su bacali stolice, šutirali stolove i gađali Nemvanga mikrofonima. U gužvi je povrijeđeno nekoliko radnika osiguranja.

Vladajuća koalicija ima podršku dvije trećine od 605 poslanika. Opozicija tvrdi da novi ustav treba biti usvojen konsenzusom svih političkih partija.

Pristalice su se okupile u glavnom gradu Katmanduu, uzvikujući antivladine slogane. Zapaljeno je i nekoliko vozila čiji se vlasnici nisu pridružili protestu i sukobili su se s policijom koja je privela oko 50 demonstranata koji su pokušavali sprovesti štrajk.