Nadjačali ih Republikanci
6

Suđenje za opoziv Trumpa: Demokrati gube, svi prijedlozi im odbijeni

M. N.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki Senat odbio je ponovljene pokušaje Demokrata da osiguraju nove dokaze u optužbama protiv predsjednika Donalda Trumpa na početku suđenja.

Lider većine u Senatu Mitch McConnell podržao je plan o ubrzavanju saslušanja nakon pritiska Republikanaca. Demokrati su kazali da to nije ništa drugo nego zataškavanje.

Trump je optužen za zloupotrebu moći i opstruiranje rada kongresa, ali on je negirao ove optužbe. Senatori su položili zakletve da će postupati kao nepristrasni porotnici, slušajući argumente šest sati dnevno narednih šest dana na suđenju kojim predsjedava glavni američki sudija John Roberts.

Suđenje je prvog dana potrajalo do kasno u noć.

Demokrate su nadglasane sa 53-47 glasova i Senat je odbio njihov pokušaj da pribave dodatne dokumente i dokaze na suđenju. Blokirali su pokušaj lidera Demokrata Chucka Schumera da sudski zatraži spise Bijele kuće koji se odnose na poslove Trumpa s Ukrajinom.

Odbili su i daljnje prijedloge kojima se traže snimci i dokumenti od State Depratmenta i Ureda za budžet Bijele kuće.

Iako demokrati zasad gube u Senatu, jedna republikanska senatorica je ipak iznenadila. Riječ je o Susan Collins koja je objavila saopćenje u kojem je navela da će vrlo vjerovatno podržati ideju da se na suđenje pozove još svjedoka.

"Očekujem da ću zaključiti da će dodatne informacije biti od pomoći", napisala je.

Inače, očekuje se da će Trump biti oslobođen jer Republikanci drže 53 senatorska mjesta. Ako ga nekim slučajem okrive, njegovu funkciju preuzima američki potpredsjednik Mike Pence.

Tužilaštvo se sastoji od grupe sedam demokrata koji će predstaviti optužnicu. Trumpov tim odbrane predvode Pat Cipollone iz Bijele kuće te Jay Sekulow, Trumpov lični advokat.