SAD
0

Suđenje planerima napada 11. septembra prebačeno u Guantanamo

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Khalid Sheik Mohammed, optužen kao glavni planer terorističkih napada Al-Qaide na SAD 11. septembra 2001, i četiri njegova saučesnika, bit će prebačeni na suđenje pred vojnom komisijom u zatvoru mornaričke baze Guanatanamo na Kubi, objavio je u ponedjeljak američki ministar pravosuđa Eric Holder.

Odluka Obamine administracija predstavlja potpuni zaokret od ranijih planova da se petorici sudi pred civilnim saveznim sudom u New Yorku, gdje je 14. decembra 2009. podignuta zapečaćena optužnica.

Nakon velikog otpora republikanske opozicije i nekih demokratskih političara iz države New York, administracija je postepeno odustala od suđenja osumnjičenima za terorizam pred civilnim sudovima, a kasnije je Kongres donio zakon koji sprečava dovođenje zatočenika iz Guantanama na Kubi na tlo SAD-a radi izvođenja pred sud.

Savezni sudac u New Yorku u ponedjeljak je odobrio zahtjev ministarstva pravosuđa da obustavi postupak po toj optužnici, koja je istovremeno otpečaćena.

U optužnici na više od 80 stranica, Šeika Mohameda i četvoricu saučesnika tereti se u 10 tačaka za urotu da ubiju Amerikance i počine teroristička djela izvan nacionalnih granica. Optužnicom je previđeno da se za svu petoricu traže smrtne kazne, izvijestili su američki mediji.

Ministar pravosuđa je kazao kako je "preko volje" donio odluku o prepuštanju suđenja vojnom sudu te kako i dalje vjeruje da im se moglo uspješno suditi pred civilnim sudom. Istakao je da su savezni tužitelji mogli iznijeti "snažne predmete" pred civilnim sudovima, okrivljujući zastupnike Kongresa jer su "intervenirali i nametnuli ograničenja za dovođenje pritvorenika iz Guantanama na tlo SAD-a radi suđenja".

"Članovi Kongresa jednostavno nemaju pristup dokazima i drugim informacijama nužnim za donošenje tužiteljskih odluka. Oni su oduzeli jedno od najprovjerenijih protuterorističkih alata i vezali nam ruke na način koji može imati ozbiljne posljedice", rekao je novinarima vidno ljuti Holder.

Najavio je da će ministarstvo pravosuđa i dalje tražiti da Kongres opozove spomenuta ograničenja, ali kako ne vjeruje da će do toga uskoro doći, pa nije želio da se slučaj dalje oteže. Obitelji onih koji su ubijeni 11. septembra 2001. gotovo desetljeće čekaju na pravdu i to se više ne smije odgađati, rekao je Holder.

U napadima otetim putnički avionima na tornjeve "Blizance" WTC-a u New Yorku i zgradu Pentagona kraj Washingtona ubijeno je gotovo 3000 ljudi. Četvrti oteti avion srušio se na polje u Pensilvaniji, kada su putnici pokušali svladati otmičare.

Četiri saoptuženika Šeik Mohameda su Walid bin Attash iz Jemena, koji je navodno vodio logor Al-Qaide za obuku u Afganistanu; Ramzi Binalshib iz Jemena, koji je navodno pomogao naći školu letenja za otmičare; Ali Abd al-Aziz Ali, optužen za pomaganje putovanja devet otmičara u Sjedinjene Države i slanje 120.000 dolara za njihove troškove i letačku obuku te Mustafa Ahmad al-Hawsawi, Saudijac optužen za pomaganje otmičara novcem, odjećom, čekovima i kreditnim karticama.