Svijet
0

Obama ponovo pokreće suđenja u Guantanamu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je odobrio nastavak suđenja optuženima za terorizam koji se nalaze u pritvoru mornaričke baze u zaljevu Guantanamo, na Kubi, čime je završena dvogodišnja zabrana tih procesa.

"Čvrsto vjerujem da je američko pravosuđe ključni dio našeg arsenala u ratu protiv Al-Qaide i njenih podružnica, i nastavit ćemo koristiti sve aspekte našeg pravosudnog sistema, uključujući i sudove iz člana III, kako bi se osiguralo da naša sigurnost i naše vrijednosti jačaju", kazao je Obama u saopćenju koje je objavila Bijela kuća.

Član III se odnosi na savezne civilne sudove. Prema Obaminoj izvršnoj uredbi, ministar odbrane Robert Gates opozvat će odluku iz januara 2009, kojom se zabranjuje otvaranje novih predmeta protiv osumnjičenih za terorizam u pritvoru u Guantanamu.

Obama je nakon svoje inauguracije u januaru 2009. objavio da će kontroverzni zatočenički centar u američkoj bazi na Kubi biti zatvoren u roku od godinu dana, te da će glavnoosumnjičenim za terorističke napade na New York i Washington 11. septembra 2001, suditi civilni sudovi.

Za ostale zatočenike, od kojih je glavnina u Guantanamu od 2002, predviđalo se prebacivanje u druge zemlje, prebacivanje u trajni pritvor na tlu SAD-a, a za neke i oslobađanje.

Nakon neuspjeha s pokušajem da se suđenje najodgovornijima za planiranje napada 11. septembra 2001. organizira u New Yorku, te protivljenja prebacivanju zatočenika na neke lokacije u SAD-u, i skromnih rezultata s prebacivanjem zatočenika u druge zemlje, Obamina administracija je s najnovijom odlukom potvrdila da je teško naći zamjenu za Guantanamo i suđenja pred tamošnjim vojnim komisijama.

Prema posljednjim podacima u Guantanamu su u februaru ove godine boravila 172 zatočenika.