|

Guantanamo dočekuje devetu godišnjicu rada

Guantanamo dočekuje devetu godišnjicu rada
0
S
Sarajevo-x.com
10.1.2011. u 10:25
8
komentara
0

dijeljenja
Guantanamo dočekuje devetu godišnjicu rada
Prije skoro devet godina otvoren je zatvor "Guantanamo" namijenjen zatvorenicima iz "rata protiv terora". Nalazi se u zaljevu Guantanamo u sklopu udaljene američke baze na Kubi. Uprkos obećanjima, čini se da će ovaj kontroverzni zatvor ostati otvoren još dugo.
"Jasno je da Guantanamo neće biti zatvoren tokom ovog predsjedničkog mandata, a možda ni tokom sljedećeg", rekao je za AFP profesor Matthew Waxman sa Univerziteta Columbia.

Oko dvadeset zatvorenika je 1. januara 2002. godine stiglo u Guantanamo. Na glavi su imali kapuljače, na rukama lisice, a na sebi su nosili narandžastu zatvorsku odjeću. Svi su zatvoreni u vojnoj bazi iznajmljenoj od Kube početkom dvadesetog stoljeća.

Guantanamo je ubrzo postao simbol američkog pretjerivanja u upotrebi sile tokom rata protiv Al-Qaidae, nakon terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine.

Grupe za ljudska prava su već proslavile zatvaranje Guantanama kada je na poziciju predsjednika došao Barack Obama 22. januara 2009. godine. Svi su bili sigurni da će on zatvoriti vrata ovog zatvora kojeg je uspostavio njegov prethodnik George W. Bush.

Dvije godine poslije, Guantanamo je još uvijek u funkciji, a u njegovim ćelijama se nalazi 173 zatvorenika. Obami je prostor za manevar znatno smanjen zbog žestokih debata o budućnosti stranih zatvorenika.

"Obamina administracija je shvatila da na može zatvoriti Guantanamo bez pomoći Kongresa i drugih zemalja. Ta podrška još uvijek izostaje", rekao je Waxman.

Prošle je sedmice Obama pod pritiskom potpisao zakon kojim se pokušavaju smanjiti troškovi odbrane zemlje. Time je postalo nemoguće zatvoriti Guantanamo, jer nema sredstava potrebnih za izgradnju drugog zatvora ili preseljenje zatvorenika na američko tlo.

"Predsjednik Obama može iskoristiti sredstva Ministarstva pravde kako bi zatvorenike prebacio na federalne sudove u SAD-u. Federalni sudovi su najpouzdaniji za rješavanje ovih slučajeva. Obama je konstantno govorio da namjerava zatvoriti Guantanamo. Njegova administracija se obavezala da će to učiniti. Kongres otežava zatvaranje Guantanama, ali to nije nemoguće", rekla je Andrea Prasow, savjetnica u Programu za terorizam i kontraterorizam.

Ostali aktivisti tvrde da se Obama i dalje bori sa ekonomskom krizom i da vodi veliku borbu sa republikancima u Kongresu.

"Obama je davno odustao od zatvaranja Guantanama. Zatvaranje ovog zatvora zahtijeva više hrabrosti i politički rizik. Mislim da Obama nema političke hrabrosti kako bi slijedio svoja moralna uvjerenja. Obama traži izgovore i ne uspijeva se izboriti sa ovim problemom. Njegova administracija nije bila u stanju donijeti teške odluke kada je imala političku osnovu za to", kritikovao je američkog predsjednika Tom Parker, glasnogovornik Amnesty Internationala.

Njegovo mišljenje dijeli ekspert Benjamin Wittes.

"Kada je naišao na protivljenja opozicije, njegovi planovi za zatvaranje Guantanama su paralizovani. Ta paraliziranost se vidi u njegovoj pasivnosti u borbi sa Kongresom. Ukoliko predsjenik ne povuče liniju i napravi granicu, te ne reorganizuje svoju politiku, potpuno će izgubiti kontrolu", dodao je Wittes.

Obama je mogao uložiti veto na zakon, ali umjesto toga je odlučio pokušati preokrenuti mjere.

"Moja administracija će raditi sa Kongresom kako bi se ukinula ograničenja, pokušati će ublažiti posljedice i usprotiviti se njihovom produženju", rekao je Obama.

Međutim, aktivisti su i dalje nepovjerljivi.

"Mislim da griješi svako ko misli da će ponovni izbor predsjednika Obame donijeti svjež poticaj za ispravne stvari, baš kao što se to nije dogodilo ni sa Bushovom administracijom u drugom mandatu. Predsjednik Obama je obećao promjene, ali su stvari u ovom slučaju ostale iste", rekao je Parker.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...