Potrebno da se pripremi
22

Suđenje Donaldu Trumpu odgođeno za februar

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rukovodstvo američkog Senata saglasilo se da će proces opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trumpa odgoditi do 8. februara.

Lider većine u Senatu sugerisao je da će ovim predsjednik Joe Biden dobiti dodatno vrijeme da iznese svoj program koji je ranije najavio.

Trump se suočava sa opozivom na osnovu optužbi da je podsticao na nasilje nakon što su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa 6. januara.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi izjavila je ranije da je inicijativa za opoziv Trampa biti početkom sedmice poslata Senatu i to će značiti početak procesa.

Međutim, rukovodstvo Senata postiglo je saglasnost da izmijeni regulative i da odgodi početak procesa za dvije sedmice.

Senator Mitch McConell je tražio je početak procesa u februaru kako bi Trumpov tim imao više vremena za pripremu slučaja.

U Predstavničkom domu prošle sedmice izglasan je opoziv Trumpa, a u Senatu je potrebna dvotrećinska većina, ali nije poznato koliko će se predstavnika Republikanske stranke pridružiti demokratama u glasanju.

Ukoliko bude izglasan opoziv, Trump neće više moći da se kandiduje.

Trump koji je sa funkcije predsjednika otišao 20. januara biće prvi šef američke države koji se suočava sa opozivom nakon odlaska iz Bijele kuće.