Glave nisu pronađene
6

Sudija i tri člana njegove porodice obezglavljeni u Ukrajini

FENA
Vladimir Trofimov
Vladimir Trofimov
Ukrajinska policija istražuje jezivo ubistvo sudije i tri člana njegove porodice čija obezglavljena tijela su pronađena tokom vikenda u stanu sudije, izjavili su u ponedjeljak zvaničnici.

Obezglavljena tijela sudije Volodimira Trofimova (58), njegove supruge, sina i sinovljeve djevojke pronašao je pastorak sudije, koji je došao u posjetu u subotu u istočnom gradu Harkivu.

Ministar unutrašnjih poslova Vitali Zaharčenko rekao je da glave nisu pronađena na mjestu zločina, javio je AP.

Istražitelji smatraju da su ubistva povezana ili s Trofimovim radom ili s njegovom čuvenom kolekcijom antikviteta.

Nije bilo očitih znakova provale, a policija vjeruje da su počinitelji pažljivo isplanirali zločin. Vlasti su obećale nagradu od 24.000 dolara za svakog ko ima informacije koje bi mogle dovesti do hapšenja počinitelja.

Trofimov je presudio nekoliko hiljada slučajeva tokom svoje 30-godišnje karijere sudije, a ubistva su se dogodila tokom ukrajinskog državnog praznika za sudije.

Ukrajinci su veoma nezadovoljni sa sudskim sistemom svoje zemlje, za kojeg kažu da je zaostavšitna iz sovjetskog doba. U Ukrajini 90 posto slučajeva završi presudom na štetu tuženog.

Na Evropskom sudu za ljudska prava, Ukrajinci su četvrti po redu po broju upućenih žalbi.

Počinitelji su također mogli biti u potrazi za međunarodno poznatom kolekcijom novčića Trofimova, ili za njegovom kolekcijom keramičkih figura, medalja ili antiknog namještaja.

Neki od stvari sudije nestali su iz njegovog stana, kazali su istražitelji, ne saopćivši više detalja.

Trofimovo ubistvo podsjeća na ubistvo isražnog novinara Heorhija Gongadze iz 2000. godine, čije je obezglavljeno tijelo pronađeno u šumi u okolici Kijeva.

Glava novinara pronađena je deset godina kasnije na osnovu iskaza osumnjičenog protiv kojeg se trenutno vodi sudski postupak za njegovo ubistvo.

Tri bivša policajca su osuđena za njegovo ubistvo, ali je glavni planer ovog zločina i dalje u bijegu.