Nastavljeno suđenje
0

Turković u kući čuvao novinske tekstove o nestanku Tolića i Ajdarija

Piše: F. Bakić
Zijad Turković, kojeg optužnica tereti da je bio vođa zločinačke organizacije, danas se na početku ročišta u Sudu BiH obratio Vijeću pitanjem da li je provedena istraga o prijetnjama tužiteljici Diani Kajmaković.

"Rekla je da sam joj prijetio u sudnici, o tome je hajka danima. Neka kaže, neka se izjasni kada sam joj prijetio. Nisam joj prijetio", rekao je Turković. Predsjedavajući Vijeća Izo Tankić je kazao da Sud ne provodi istrage.

Tužiteljstvo je zatim nastavilo ulaganje materijalnih dokaza te je predočen kostur zadnjeg sjedišta Passata izvučenog iz rijeke Zujevine, u kojem su prevezena tijela Mithata Mekića i Lucie Salas Cortes te dvije lopate kojima su kopane grobnice, a koje su, kako je objasnio tužilac Oleg Čavka, u sudnici prepoznali Sead Dumanjić i Isljam Kalender. Među dokazima su bile i kopije novinskih članaka o nestanku Mekića, Salas Cortes, Marija Tolića i Vernera Ajdarija, pronađenih u pretresu Turkovićeve kuće.

Na ovaj dokaz je reagovao Turković: "Za ljubav Tužilaštva ću prestati čitati štampu. Imam pravo čitati novine".

Potom je predočen službeni izvještaj FUP-a iz marta prošle godine protiv Turkovića, Milenka Lakića, Dumanjića i Rajka Milovanovića zbog Tolićevog i Ajdarijevog ubistva. Tužilac Čavka je pojasnio da se tada Milovanović vodio kao nestala osoba i da se nije znalo da je ubijen. Uložene su i dopune izvještaja koje je radila SIPA protiv Danijela Planinčića i Dragiše Rajaka, ali i zapisnici sa fotodokumentacijom sa ekshumacije tijela Tolića i Ajdarija na Ivan-Sedlu. Na jednoj od prikazanih slika vidi se i patika van grobnice, za koju je tužilac Čavka rekao da je utvrđeno da je pripadala ubijenom Ajdariju te da su do tijela došle životinje.

Optuženi Fadil Aljović se danas žalio na bolove u leđima i rekao da mu je ljekar preporučio mirovanje. Zbog toga je ročište prekinuto, a nastavak suđenja je zakazan za 3. januar.