Smirivanje tenzija
3

Sudan: Vojska i opozicija potpisuju deklaraciju o formiranju prijelazne vlade

M. A.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vojno vijeće Sudana, koje trenutno upravlja zemljom, i glavna opoziciona koalicija dogovorili su potpisivanje ustavne deklaracije kojom će se utrti put formiranju nove prijelazne vlade. Mohamed Hassan Lebatt iz Afričke unije saopćio je ovo rano u subotu, ne iznoseći nikakve detalje.

U Sudanu se vode oružani sukobi otkako je vojska svrgnula predsjednika Omara al-Bashira u aprilu. Čak su i dugi razgovori oko nove deklaracije vođeni usred velikih nemira koji su se pojavili između pristalica vojske i opozicije.

Najava potpisivanja dugoočekivanog deklaracijskog dogovora dovela je do velikih proslava u Sudanu, koji je utonuo u višemjesečnu krizu.

Protesti su prvi put izbili u decembru nakon što je vlada Omara al-Bashira uvela hitne mjere štednje. Potom ga je vojska svrgnuta u aprilu i to nakon dužih protesta ispred zgrade Ministarstva odbrane Sudana u Kartumu. Demonstranti su tada tražili da se uspostavi civilna vlast.

U dokumentu su jasno navedeni uvjeti trogodišnjeg prijelaznog perioda koji su Vojno vijeće Sudana i čelnici opozicije prošlog mjeseca dogovorili. Sporazum o podjeli vlasti predviđa upravljačko tijelo sastavljeno od šest civila i pet generala.

"Govorim sudanskoj, afričkoj i međunarodnoj javnosti da su se dvije delegacije u potpunosti složile oko ustavne deklaracije", rekao je Lebatt novinarima u subotu.

Kazao je da će se održavati i dodatni sastanci radi utvrđivanja tehničkih detalja u vezi potpisivanja dogovora, ali nije naveo nikakve dodatne informacije o samom sporazumu, piše BBC.