{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sudan i Južni Sudan riješili spor oko nafte

4.8.2012. u 12:15
0
0
Sudan i Južni Sudan riješili spor oko nafte
0
Sudan i Južni Sudan riješili spor oko nafte
Sudan i Južni Sudan su postigli dogovor oko spora o plaćanju nafte, koji je ove dvije zemlje doveo na rub rata ranije ove godine. Prema riječima posrednika Thabo Mbekija, dvije zemlje će takođe raspravljati o nastavku izvoza nafte preko sjevera.
Južni Sudan, koji nema izlaz na more, je zaustavio proizvodnju nafte u januaru ove godine nakon što nisu uspjeli postići dogovor o cijeni prevoza nafte preko teritorije sjevernog susjeda.

Spor je teško naškodio ekonomiji obje države.

Rok za rješavanje razlika, među kojima je i spor o plaćanju nafte, a koji je objema zemljama nametnut od strane Ujedinjenih nacija, je istekao u četvrtak.

Thabo Mbeki, bivši predsjednik Južne Afrike i medijator ispred Afričke unije, je rekao da su svi najbitniji problemi riješeni, ali nije dao daljnje detalje o sporazumu, prenosi BBC.

"Obje strane su se složile oko svih finansijskih aranžmana koji se tiču nafte. Ono što je preostalo je da se diskutuje od narednim koracima o ponovnom pokretanju proizvodnje i izvoza nafte", rekao je Mbeki.

Kada se Južni Sudan odvojio od Sudana 2011. godine, sa sobom je odnio i tri četvrtine ukupne količine nafte. Nastali problemi oko usaglašavanja cijene prevoza nafte preko sjevera su prouzrokovali ogromne ekonomske probleme u obje zemlje.

Južni Sudan je obustavio proizvodnju, a sjevernog susjeda je optužio za krađu nafte namijenjene za izvoz.

Situacija je u aprilu eskalirala na rub izbijanja rata, kada je vojska Južnog Sudana nakratko okupirala Heglig, sporno granično područje bogato naftom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: