Počinju mirovni pregovori
1

Sudan povlači vojsku iz kriznog graničnog područja

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Prema riječima vojnog glasnogovornika, Sudan će danas početi povlačiti svoje trupe iz graničnog područja Abyei.

I Sudan i Južni Sudan, koji je dobio nezavisnost 2011. godine, nakon dugog građanskog rata, smatraju da Abyei pripada njima. Status Abyeia je ostao neriješen nakon postizanja mira 2005. godine, a referendum o statusu je odgađan. Mirovni pregovori između dviju strana bi trebali početi danas.

U razgovorima koji će biti održani u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije, od obje strane se očekuje da će pokrenuti pitanja o nekoliko graničnih područja, uključujući i Abyei.

Vojni glasnogovornik Sawarmi Khaled je izjavio da je Sudan odlučio povući svoje trupe iz Abyeia, kako bi se stvorili uslovi za održavanje mirovnih pregovora, prenosi BBC.

U nedjelju je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Jimmy Carter, nakon sastanka sa predsjednikom Sudana Omarom al-Bashirom, rekao da je Sudan spreman da povuče svoje snage iz kriznog područja. Deseci hiljada civila su protjerani iz svojih domova kada je sudanska vojska zauzela tu regiju nakon trodnevnih borbi sa vojskom Južnog Sudana u maju 2011. godine.

U aprilu su borbe na granici oko grada Hegliga skoro dovele do izbajanja otvorenog rata.

Vijeće sigurnosti UN-a je tada pozvalo obje strane na prekid paljbe i na povratak mirovnim razgovorima i rješavanju problema.

Unatoč pregovorima, nivo nepovjerenja između dviju strana je veliki pa se ne očekuje neki brzi napredak kada su u pitanju mnogi neriješeni problemi.