SAD
0

Sud u Washingtonu blokirao oslobađanje Ujgura iz Guantanama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Savezni prizivni sud u Washingtonu u srijedu je privremeno blokirao oslobađanje 17 Ujgura, muslimana rođenih u Kini, iz zatvora u zaljevu Guantanamo na Kubi, dan nakon što je sudac okružnog suda naložio njihovo prebacivanje na tlo SAD-a i oslobađanje.

Odluka prizivnog suda, otvara prostor za dugu sudsku bitku za sudbinu tih ljudi, koji su držani u pritvoru sedam godina, iako ih je američke vojska odredila za oslobađanje, izvještavaju američki mediji.

Okružni sudac Ricardo Urbina u utorka je naložio administraciji da do petka prebaci te Ujgure u SAD.

Ministarsvo pravosuđa uložilo je maksimalne napore da zaustavi oslobađanje Ujgura, tražeći hitnu odgodu odluke. Da sud u Washingtonu nije djelovao, Busheva administracije prijetila je i intervencijom Vrhovnog suda.

Ujguri su među skupinom od 60 pritvorenika u Guantanamu koje je vojska odredila za oslobađanje, ali se to ne može izvesti jer SAD nije našla zemlje koje su ih voljne primiti.

Odlukom suca Urbine američki sud je prvi put naredio prebacivanje zatočenika iz Guantanama u SAD, što bi moglo potaknuti i prebacivanja ostalih zatočenika, kojih je prema posljednjim informacijama oko 155.

Urbina je proglasio njihovo daljnje držanje u pritvoru "nezakonitim", prenosi Hina, i kazao da ih vlada više ne može držati zatvorene nakon što je zaključeno da nisu neprijateljski borci.