Bivša državna savjetnica
0

Sud u Mijanmaru proglasio Aung San Suu Kyi krivom i dodao joj 7 godina zatvora

T. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Bivšu državnu savjetnicu u Mijanmaru Aung San Suu Kyi, sud pod vojnom upravom proglasio je krivom za korupciju, osudivši je na sedam godina zatvora u posljednjem od niza krivičnih predmeta u 18-mjesečnom procesu suđenja.

Vojna zatvorenica nakon puča 2021., Aung San Suu Kyi, 77, sada je osuđena po svim optužbama koje su joj podignute, od korupcije do ilegalnog posjedovanja voki-tokija i kršenja ograničenja COVID-19.

Sudskom presudom joj ostaje zatvorska kazna od ukupno 33 godine nakon niza politički motivisanih procesuiranja nakon što je vojska preuzela vlast u februaru 2021.

"Svi njeni slučajevi su okončani i protiv nje više nema optužbi", rekao je za AFP pravni izvor, koji je zatražio anonimnost jer nisu imali ovlašćenja da razgovaraju s medijima.

U slučaju koji je okončan u petak, Aung San Suu Kyi je navodno zloupotrijebila svoj položaj i izazvala gubitak državnih sredstava tako što je propustila poštivati finansijske propise u davanju dozvole Win Myat Aye, članici kabineta u njenoj bivšoj vladi.

Aung San Su Kyi je bila de facto šef vlade, noseći titulu državnog savjetnika. Win Myint, koja je bila predsjednica njene vlade, bila je suoptužena u istom predmetu.

Prethodne osude Aung San Su Kyi već su joj donijele ukupno 26 godina zatvora.

"Pitanje će sada biti šta učiniti s Aung San Suu Kyi", rekao je Richard Horsey iz Međunarodne krizne grupe.

"Bilo da joj se dozvoli da odsluži kaznu u nekom obliku kućnog pritvora, ili da se stranim izaslanicima dozvoli ograničen pristup njoj, ali, malo je vjerovatno da će režim žuriti s takvim odlukama", poručio je.