Sud u Hagu danas izriče pravosnažne presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću

Piše: S. H./Klix.ba
15.12.2015. u 10:46
18
30
Sud u Hagu danas izriče pravosnažne presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću
18
Sud u Hagu danas izriče pravosnažne presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Foto: Twitter
Međunarodni sud u Hagu, odnosno Žalbeno vijeće, danas će izreći pravomoćne presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, nakon što su prvostepenom presudom oslobođeni odgovornosti za ratne zločine.
Stanišić i Simatović bivši su dužnosnici srbijanske Službe državne bezbjednosti, a u Hagu im se sudilo za slanje velikog broja paravojnih jedinica u BiH tokom rata, među kojima su "arkanovi tigrovi", "crvene beretke" ili "škorpioni".

Sud u Hagu, odnosno sudija Alphons Orie, je 2013. godine izrekao prvostepenu presudu kojom su Stanišić i Simatović oslobođeni optužbe.

Optužnica je teretila Stanišića i Simatovića da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem prisilnog i trajnog protjerivanja Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba sa određenih područja Hrvatske i BiH putem počinjenja ubistava, deportacija, prisilnog premještanja i progona.

Prema presudi, zločini se jesu dogodili, ali Stanišić i Simatović za njih nisu odgovorni.

Stanišić i Simatović u Hag su dovedeni 2003. godine, ali su tokom sudskog postupka često boravili na privremenoj slobodi. Nakon presude 2013. godine i zvanično su oslobođeni. Ostaje da se vidi da li će današnja pravomoćna presuda potvrditi prvostepenu.


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: