Vlada Srbije dala garancije kako bi se Stanišić i Simatović branili sa slobode

S
SRNA
17.12.2015. u 17:21
0
32
Vlada Srbije dala garancije kako bi se Stanišić i Simatović branili sa slobode
0
Vlada Srbije dala garancije kako bi se Stanišić i Simatović branili sa slobode Foto: EPA
Vlada Srbije se saglasila da će dati garancije za privremeno puštanje na slobodu bivših rukovodilaca Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića iz pritvora u Hagu, javio je "Blic".
Haški tribunal je prije par dana donio odluku da se Stanišiću i Simatoviću ponovi suđenje po svim tačkama optužnice, pošto je Žalbeno vijeće tog suda usvojilo žalbu tužilaštva, čime je poništena prvostepena oslobađajuća presuda.

Obojica su tog dana, 15. decembra, i otputovala u Hag iz Beograda.

Iako se očekivalo da im Tribunal samo potvrditi oslobađajuću presudu, Vijeće je dan uoči izricanja pravosnažne presude donijelo suprotnu odluku, a potom im odmah odredilo i pritvor, u kojem su zadržani.

Očekuje se da im biti omogućeno puštanje na slobodu do početka suđenja, s obzirom da su dobrovoljno otišli u Hag, kao i zbog njihovog zdravstvenog stanja, te saglasnosti Vlade Srbije da pruži garancije.

Stanišić i Simatović uhapšeni su tokom policijske akcije "Sablja" 2003. godine i u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu su proveli 10 godina.

Prvostepenom presudom od 29. maja 2013. godine, Tribunal je Stanišića i Simatovića oslobodio krivice po svim tačkama optužnice i utvrdio da nisu krivi za progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila.


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: