Svijet
1

Sud u Haagu odbio ublažiti uvjete zatvorene Florence Hartmann

Klix.ba
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odbio je ublažiti uvjete zatočenja Florence Hartmann, nekadašnje glasnogovornice tog suda uhapšene u četvrtak i otada držane u izolaciji, izjavio je njen advokat koji je podnio zahtjev u tom smislu.

"Odbili su promijeniti uvjete njenog zatočenja odlukom koju nisu objavili", izjavio je advokat Guenael Mettraux. "Zatražio sam da javnost bude obaviještena o tome što rade Florence".

Francuskinju Florence Hartmann (53) uhapsili su čuvari ICTY-ja kad je došla prisustvovati izricanju presude Radovanu Karadžiću. Smještena je u sudski pritvor.

Glasnogovornica glavne tužiteljice ICTY-ja Carle Del Ponte od 2000. do 2006., Florence Hartmann je osuđena zbog nepoštivanja suda 2009. jer je u knjizi navela dvije povjerljive odluke suda.

"Mislim da će pustiti da prođe sedam dana zatvora i potom je osloboditi, vjerojatno sutra", dodao je advokat.

Stotinjak potpisnika - organizacija za zaštitu ljudskih prava, aktivista i novinara iz bivše Jugoslavije, izrazilo joj je podršku u otvorenom pismu.

Presuda koju je ICTY izrekao 2009. potvrđena je 2011. ali je Florence Hartmann, nekadašnja dopisnica francuskog dnevnika Le Monde s Balkana, odbila platiti kaznu od 7.000 eura.

Suci su tada odlučili o sedmodnevnoj kazni zatvora i zatražili od francuskih vlasti da uhapse i dovedu Hartmann u Den Haag što je Pariz odbio.

Hartmann je u knjizi "Mir i kazna", objavljenoj 2006. godine - nakon što je prestala raditi kao glasnogovornica haške tužiteljice Carle Del Ponte - između ostaloga pisala i "o tome kako je Haški tribunal pristao na zahtjev Srbije da se na suđenju Slobodanu Miloševiću cenzuriraju dijelovi iz dokumenata koji pokazuju vezu Miloševićevog režima i srebreničkog masakra" i upozorava "One koji razotkrivaju važne činjenice ne bi se smjelo kažnjavati.

Bivša haška tužiteljica Carla Del Ponte osudila je hapšenje kao "neprihvatljivo".