Svijet
114

Florence Hartmann u izolaciji i pod danonoćnim svjetlom, čuvari je kontrolišu svakih 15 minuta

Piše: M. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Novinarka Florence Hartmann je u četvrtak uhapšena ispred Haškog tribunala pred samo izricanje presude Radovanu Karadžiću koje je željela pratiti s preživjelim žrtvama rata, a danas se obratila javnosti posredstvom svojih predstavnika.

Hartmann, bivša glasnogovornica Tribunala u Haagu, poručila je da je uhapšena na grub način i da su je uhapsile službe sigurnosti UN-a.

"Hapšenje nisu izvele holandske vlasti, nego čuvari UN-a, iako UN za to nemaju nikakvu nadležnost. Hartmann je odvedena u Scheveningen u 'United Nation Detention Unit' u kom su smješteni ratni zločinci čija je zlodjela neprestano otkrivala. Dobro je, uprkos tome što se nalazi u kompletnoj izolaciji, pod danonoćnim svjetlom i uz neprestanu kontrolu čuvara na svakih 15 minuta", napisali su njeni predstavnici na Facebook stranici.

Istaknuto je kako joj je komunikacija ograničena i da su joj na raspolaganju samo časopisi i knjige koje joj donesu. U zatvorskoj je odjeći i nema telefona niti interneta.

"Treba također istaknuti da je Florence osuđena kao novinarka zato što je otkrila postojanje dogovora da se umanji uloga Srbije i na taj način onemogući porodicama žrtava da traže reparacije za ratne zločine. Nasuprot insinuacijama koje kruže, njoj nije suđeno kao uposlenici MKSJ, nego kao novinarki. Štaviše, u njenom slučaju koji je pokrenut bez valjanog pravnog osnova, Tribunal je u isto vrijeme bio i tužilac i sudija. (U javnosti poznato kao princip kadija te tuži-kadija ti sudi)", napisali su njeni predstavnici.

Podsjetimo, Hartmann je bivša glasnogovornica Tribunala u Haagu koja je osuđena zbog nepoštivanja Tribunala jer je objavila tajne podatke Žalbenog vijeća iz predmeta protiv Slobodana Miloševića. Hartmann je izrečena novčana kazna u iznosu od 7.000 eura. Žalbeno vijeće MKSJ je 19. jula 2011. potvrdilo zaključke Pretresnog vijeća, ali je 16. novembra 2011. godine preinačilo novčanu kaznu, koja još nije bila plaćena, u zatvorsku kaznu u trajanju od sedam dana.

Brojne organizacije i osobe oglasile su se povodom slučaja hapšenja Florence Hartmann, osuđujući njeno hapšenje, tražeći da se odmah pusti na slobodu.