Imala saradnike
53

Sud u Engleskoj osudio antivakserku jer je planirala uništavanje 5G predajnika

S. M.
Foto: Engleska policija
Antivakserku iz Engleske Christine Grayson je sud u Leedsu proglasio krivom zbog zavjere planiranja uništenja 5G predajnika jer je smatrala da su povezani sa vakcinom protiv Covida-19, a njenog saradnika za podsticanje terorizma.

Ona je vodila online razgovare o tome kako da se "riješi" predajnika za mobilne telefone. Porota je 59-godišnjakinju proglasila krivom za zavjeru radi nanošenja štete.

Njen kooptuženi Darren Reynolds (60), oslobođen je iste optužbe, ali je osuđen za osam terorističkih djela. Porotnici su ga proglasili krivim za podsticanje terorizma putem internetskih komentara, uključujući pozivanje na ubistvo zastupnika.

Proglašen je krivim za šest krivičnih djela posjedovanja materijala koji bi mogao biti koristan osobi koja je izvršila teroristički čin, uključujući priručnik o tome kako napraviti pušku i dokument pod nazivom Kako postati ubica.

Otvarajući slučaj pred porotnicima u aprilu, tužitelj Tom Storey rekao je da su se optuženi poznavali preko platforme Telegram, koje su oboje redovno koristili između 2020. i 2022. godine.

Grayon je napisala 7. augusta 2021. na Telegramu da joj treba "sabotažni tim" da se "riješi ovih krvavih 5G u mojoj blizini".

Reynolds je razgovarao o oružanim ustancima i zagovarao nasilje prema ljudima koje je nazvao "izdajnicima", također "idući dalje" i objavljujući ekstremno desničarske, antisemitske i rasističke stavove, rekao je Storey.

Kada je policija pretražila njihove adrese, pronašla je samostrel i nekoliko samostrijelnih vijaka u Graysonovoj kući, dok su kod Reynoldsa pronašli dvije replike jurišnih pušaka. Policija je također pronašla kopije dokumenata o tome kako se koriste jurišne puške ili eksplozivne naprave na nekim Reynoldsovim elektronskim uređajima.

Sud je čuo da se optuženici oštro protive uvođenju 5G mreže i da su 5G stubove smatrali dijelovima "neprijateljske infrastrukture". Porotnicima je rečeno da je Reynolds otvoreno razgovarao o upotrebi nasilja protiv ljudi koje je nazvao "izdajnicima", posebno članova parlamenta.

Sud je čuo da je Reynolds u jednom policijskom intervjuu upitao policajce: "Da li vam ja izgledam kao terorista?"

Zatim je rekao da su teroristi "obično Arapi, ili Irci iz 70-ih".