Osumnjičen za veleizdaju
0

Sud odbio zahtjev za hapšenje bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka

B. R.
Petro Porošenko, bivši predsjednik Ukrajine (Foto: EPA-EFE)
Petro Porošenko, bivši predsjednik Ukrajine (Foto: EPA-EFE)
Odbijen je zahtjev za hapšenje bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

Sud je danas odbio ovaj zahtjev tužilaštva u slučaju u kojem se Porošenko tereti za veleizdaju. Govoreći o ovoj odluci, sudija Oleksij Sokolov je izjavio da se hapšenje može tražiti nakon što se osumnjičeni pojavi pred tužiocima.

Tereti se da je bio uključen u prodaju velikih količina uglja kojom se od 2014. do 2015. finansiralo djelovanje proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Porošenko tvrdi da iza optužbi stoje pristalice aktuelnog ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, prenosi agencija Reuters. Ukrajinu je napustio krajem prošlog mjeseca te je u međuvremenu imao sastanke sa zvaničnicima u Briselu, Berlinu i drugim evropskim prijestolnicama.

Jedan je od najbogatijih Ukrajinaca kojeg zovu Kraljem čokolade. Razlog za taj nadimak jeste što je, između ostalog, vlasnik velike kompanije za proizvodnju slatkiša. U novembru prošle godine je prodao dvije televizijske stanice i to nakon što je u Ukrajini na snagu stupio "zakon protiv oligarha".

Prema procjeni poslovnog lista Forbes, Porošenkovo bogatstvo vrijedi 1,4 milijarde eura. Za predsjednika je izabran 2014. godine, dva mjeseca nakon što je velikim demonstracijama s vlasti svrgnut Viktor Janukovič. Na predsjedničkim izborima 2019. izgubio je od Zelenskog, prenosi Euronews.