Svijet
0

Sud odbio zahtjev za fotografije upozorenja na kutijama cigareta

Sarajevo-x.com
Federalni sudija odbio je zahtjev Food and Drug organizacije da duhanske kompanije stave veliko grafičko upozorenje na kutije cigareta. Sudija Judge Richard J. Leon u Washingtonu odbio je zahtjev za fotografije na pakovanjima cigareta koje prikazuju mrtva tijela i ljude koji dišu kroz rupu načinjenu na njihovom vratu.

Organizacija je najavila žalbu jer smatraju da je ovo najvažnije upozorenje koje se pojavilo u posljednjih 25 godina, zato što su fotografije eksplicitne i realne. Iz Organizacije se nadaju da će sa slučajem moći doći na Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država.

Poznati njujorški advokat Floyd Abrams, koji je branio duhanske kompanije oduševljen je presudom. On je dodao da kompanije nemaju ništa protiv pratećeg teksta, ali da su fotografije groteskne.

"Ukoliko bi se usvojila ova pravila onda bi te groteskne fotografije tebali staviti na većinu proizvoda, nema razloga da ljudi ne budu obaviješteni o neželjenom efektu, ali također nema razloga ni za zastrašivanje", dodao je Abrams, prenosi New York Times.

Sudija Leon se oglasio i obrazložio svoju odluku da su ove fotografije načinjene da šokiraju, a ne da upozore. Antipušački aktivisti su odmah pokrenuli lavinu komentara o tome kako je pušenje prijetnja za javno dobro i zdravlje svih ljudi.