Philip Morris tužio Australiju zbog jedinstvenog pakovanja cigareta

S
Sarajevo-x.com
21.11.2011. u 16:30
0
5
Philip Morris tužio Australiju zbog jedinstvenog pakovanja cigareta
0
Philip Morris tužio Australiju zbog jedinstvenog pakovanja cigareta Sporna pakovanja cigareta
Duhanski div Philip Morris pokrenuo je tužbu protiv Australske vlade zbog novog zakona o jedinstvenom pakovanju svih cigareta.
Australski parlament odobrio je zakon prema kojem se svi duhanski proizvodi moraju prodavati u istom maslinasto-smeđem pakovanju sa zdravstvenim upozorenjima, piše BBC.

Vlasti smatraju da se radi o jednoj od najznačajnijih zdravstvenih mjera u australskoj historiji, no u Phillip Morrisu tvrde da ovim potezom krše bilateralni sporazum o ulaganju.

Navode da će uklanjanje njihovog prepoznatljivog znaka sa pakiranja kompaniji nanijeti velike gubitke te preplaviti tržište lažnim kopijama.

"Vlada je donijela ovaj zakon, a nije uspjela dokazati kako će on pomoći u smanjivanju broja pušača. Osim toga, ignorirala je širom rasprostranjenu zabrinutost o pravnim pitanjima u vezi s pakovanjem", kazala je glasnogovornica Phillip Morrisa, Anne Edwards.

Ona je najavila kako će kompanija tražiti suspenziju spornog zakona i milijarde dolara kompenzacije za gubitke koje će im novi zakon donijeti.

Još jedan veliki američki proizvođač, British American Tobacco, tvrdi da je ovakav zakon u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima o vlasničkim pravima. Prema novom zakonu, na kutijama će jedino biti ispisano ime branda i proizvoda u standardnoj boji, na standardnoj poziciji, istim fontom i veličinom.


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: