|

Subotica: Bunjevci prosvjeduju protiv "asimilacije"

Subotica: Bunjevci prosvjeduju protiv "asimilacije"
0
F
FENA
1.8.2006. u 15:10
0
komentara
0

dijeljenja
Subotica: Bunjevci prosvjeduju protiv "asimilacije"
Bunjevačko nacionalno vijeće (BNV), krovno tijelo zajednice Bunjevaca koji negiraju svoje hrvatsko porijeklo, optužilo je u utorak hrvatskog premijera i vodstvo hrvatske manjine u Srbiji za pokušaj asimilacije Bunjevaca.
Hrvatski premijer Ivo Sanader je prigodom nedavne posjete Subotici rekao da je sa srbijanskim dužnosnicima, uz ostale teme, razgovarao i o pitanju podjele Hrvata na Bunjevce i Hrvate.

U najavama da će to pitanje biti riješeno u odnosima Srbije i Hrvatske BNV vidi, kako je rečeno, "pokušaj gašenja bunjevačkog imena i podvođenja Bunjevaca pod Hrvate".

Kritizirajući mjerodavna srbijanska tijela što "ne čine dovoljno da se takva nastojanja spriječe", BNV zahtijeva da se Bunjevcima omogući pravo na slobodno izjašnjavanje, te obrazovanje i informiranje na tzv. bunjevačkom jeziku.

Bunjevačko nacionalno vijeće ističe da u Srbiji po popisu iz 2002. živi 20.012 građana koji su se izjasnili kao Bunjevci.

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine ističu da su Bunjevci regionalna hrvatska etnička skupina, koja to odbija priznati.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.