Svijet
0

Subotica: Bunjevci prosvjeduju protiv "asimilacije"

FENA
Bunjevačko nacionalno vijeće (BNV), krovno tijelo zajednice Bunjevaca koji negiraju svoje hrvatsko porijeklo, optužilo je u utorak hrvatskog premijera i vodstvo hrvatske manjine u Srbiji za pokušaj asimilacije Bunjevaca.

Hrvatski premijer Ivo Sanader je prigodom nedavne posjete Subotici rekao da je sa srbijanskim dužnosnicima, uz ostale teme, razgovarao i o pitanju podjele Hrvata na Bunjevce i Hrvate.

U najavama da će to pitanje biti riješeno u odnosima Srbije i Hrvatske BNV vidi, kako je rečeno, "pokušaj gašenja bunjevačkog imena i podvođenja Bunjevaca pod Hrvate".

Kritizirajući mjerodavna srbijanska tijela što "ne čine dovoljno da se takva nastojanja spriječe", BNV zahtijeva da se Bunjevcima omogući pravo na slobodno izjašnjavanje, te obrazovanje i informiranje na tzv. bunjevačkom jeziku.

Bunjevačko nacionalno vijeće ističe da u Srbiji po popisu iz 2002. živi 20.012 građana koji su se izjasnili kao Bunjevci.

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine ističu da su Bunjevci regionalna hrvatska etnička skupina, koja to odbija priznati.