Italija
0

Studenti protiv kontroverznih reformi sistema obrazovanja

SRNA
Hiljade studenata protestuju danas širom Italije zbog kontroverzne reforme sistema obrazovanja o kojoj se vodi rasprava u Senatu.

Policija je u Rimu blokirala područje oko parlamenta poslije nasilja koje se dogodilo tokom demonstracija prošle sedmice, kada je Vlada premijera Silvija Berlusconija preživjela glasanje o povjerenju.

Studenti su održali mirnu šetnju ulicama Rima, ali su izvještaji o sukobima stigli iz Palerma, gdje su studenti gađali policajce kamenjem.

Demonstracije se održavaju još u Milanu, Veneciji, Torinu i Peruđi.

Ministar obrazovanja Mariestella Gelmini tvrdi da će reforme donijeti uštedu od nekoliko milijardi eura i stvoriti pošteniji sistem u kojem će bolji đaci imati povoljnije uslove za školovanje.

Kritičari reforme ukazuju na činjenicu da Italija ulaže u obrazovanje oko pet odsto svog društvenog proizvoda, što je manje od mnogih razvijenih zemalja.

Italijanski studenti održali su brojne demonstracije u posljednjih nekoliko mjeseci povodom Vladinih mjera štednje, za koje se procjenjuje da će dovesti do ukidanja 13.000 radnih mjesta u prosveti.
Senat danas raspravlja o predloženim reformama, a glasanje može biti odgođeno do sutra. Ukoliko prijedlog bude usvojen, predsjednik Giorgio Napolitano potom će potpisom ozvaničiti reformu kao zakon.