|

Studenti protiv kontroverznih reformi sistema obrazovanja

Studenti protiv kontroverznih reformi sistema obrazovanja
0
S
SRNA
22.12.2010. u 16:17
0
komentara
0

dijeljenja
Studenti protiv kontroverznih reformi sistema obrazovanja
Hiljade studenata protestuju danas širom Italije zbog kontroverzne reforme sistema obrazovanja o kojoj se vodi rasprava u Senatu.
Policija je u Rimu blokirala područje oko parlamenta poslije nasilja koje se dogodilo tokom demonstracija prošle sedmice, kada je Vlada premijera Silvija Berlusconija preživjela glasanje o povjerenju.

Studenti su održali mirnu šetnju ulicama Rima, ali su izvještaji o sukobima stigli iz Palerma, gdje su studenti gađali policajce kamenjem.

Demonstracije se održavaju još u Milanu, Veneciji, Torinu i Peruđi.

Ministar obrazovanja Mariestella Gelmini tvrdi da će reforme donijeti uštedu od nekoliko milijardi eura i stvoriti pošteniji sistem u kojem će bolji đaci imati povoljnije uslove za školovanje.

Kritičari reforme ukazuju na činjenicu da Italija ulaže u obrazovanje oko pet odsto svog društvenog proizvoda, što je manje od mnogih razvijenih zemalja.

Italijanski studenti održali su brojne demonstracije u posljednjih nekoliko mjeseci povodom Vladinih mjera štednje, za koje se procjenjuje da će dovesti do ukidanja 13.000 radnih mjesta u prosveti.

Senat danas raspravlja o predloženim reformama, a glasanje može biti odgođeno do sutra. Ukoliko prijedlog bude usvojen, predsjednik Giorgio Napolitano potom će potpisom ozvaničiti reformu kao zakon.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.