Iskazali nezadovoljstvo
0

Protesti studenata u Rimu i Londonu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talijanski studenti koji se protive mjerama štednje protestovali su u utorak u Rimu i policija ih je blokirala nedaleko od parlamenta, gdje su zastupnici glasali o obrazovnoj reformi koja je izazvala jedne od najvećih protesta u posljednjih nekoliko desetljeća, dok su u Londonu protesti britanski studenti protiv povećanja školarina, javljaju svjetske novinske agencije.

Talijanski studenti, koji su se prošle sedmice okupljali na ključnim turističkim lokacijama širom zemlje, uključujući Kosi toranj u Pisi i Koloseum, kažu da će blokirati promjene koje je predložila ministrica obrazovanja Mariastella Gelmini.

Hiljade studenata uputile su se kroz centar Rima prema parlamentu uzvikujući parole i mašući plakatima na kojima je pisalo "obrazovanje je na koljenima". Također su bacali jaja, povrće, boce i petarde prema parlamentu.

Studenti su se nakratko sukobili s policijom dok su se pokušavali približiti zgradi parlamenta.

Slični protesti održali su se i u drugim talijanskim gradovima.

Protesti talijanskih studenata posljednji su u valu demonstracija protiv mjera štednje širom Evrope.

Ministrica Gelmini tvrdi da će reforme, čija je svrha uštedjeti nekoliko milijardi eura do kraja 2012. godine, stvoriti sistem koji će se više temeljiti na zaslugama.

Međutim, protivnici reformi kažu da sveučilišta već imaju nedostatak novaca te da im za sljedeću godinu nedostaje 1,35 milijardi eura. Oni smatraju da će planirana smanjenja još više oslabiti talijanski sistem višeg obrazovanja.

U međuvremenu su se u centru Londonu hiljade britanskih studenata igrali mačke i miša s policijom. Britanski studenti protestuju protiv planiranih povećanja školarina.

Policija je čuvala vladine zgrade strahujući da bi protesti mogli završiti nasiljem kao dva ranija ovog mjeseca.

Demonstranti su se razbili na grupe koje su se raširile po gradu. Zabilježeni su i manji sukobi demonstranata s policijom, prenosi Hina.