Svijet
11

Stručnjaci: Putnici u malezijskom avionu su u sekundi ostali bez svijesti

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Postoji dosta toga što ne znamo o padu aviona Malaysia Airlinesa u Ukrajini pri čemu je poginulo svih 298 putnika.

Većina stručnjaka i američki obavještajni zvaničnici su rekli da vjeruju kako je projektilom zemlja-zrak oboren avion na područje koje je pod kontrolom proruskih pobunjenika u Ukrajini. A, ovo nije prvi avion koji su ovi separatisti oborili na tom području.

Dok istražitelji ne budu u mogućnosti da ispitaju mjesto nesreće, pregledaju tijela i analiziraju sadržaj crne kutije, bit će teško govoriti šta se tačno dogodilo.

U međuvremenu, ljudi širom svijeta, uključujući članove porodica žrtava, pitaju se šta se događalo sa putnicima u posljednjim trenucima. Iako to ovisi o tome koliko je štete avion pretrpio, Business Insider je prenio mišljenja nekoliko stručnjaka iz ove oblasti.

Prema mišljenju tih stručnjaka, putnici vjerovatno nisu patili i nisu bili svjesni onoga što se dogodilo.

"Dekompresija usljed eksplozije rakete je bila brza, a putnici su ostali bez svijesti prije nego što su mogli spoznati šta se događa", jedno je od mišljenja.

Stručnjaci su se složili da je eksplozija najprije usporila, a potom i oborila avion. Navode da su usljed pritiska u avionu svi putnici u sekundi izgubili svijest.

"Niko nije bio pri svijesti i nije mogao osjetiti padanje aviona", zaključili su stručnjaci.