|

Stravični tragovi tajfuna Haiyan na Filipinima

Stravični tragovi tajfuna Haiyan na Filipinima
1
A
Anadolija
28.11.2013. u 13:37
1
komentara
1

dijeljenja
1/10 Foto: Anadolija
2/10 Foto: Anadolija
3/10 Foto: Anadolija
4/10 Foto: Anadolija
5/10 Foto: Anadolija
6/10 Foto: Anadolija
7/10 Foto: Anadolija
8/10 Foto: Anadolija
9/10 Foto: Anadolija
10/10 Foto: Anadolija
Razorni tajfun Haiyan, koji je početkom mjeseca razorio šest filipinskih regija, odnio je hiljade ljudskih života, a preživjeli stanovnici i dalje vode bitku za preživljavanje u razorenim gradovima bez životno neophodnih stvari i infrastrukture.
Dodatne probleme preživjelim Filipincima stvaraju i velike kišne padavine, od kojih utočište pokušavaju naći u zidinama porušenih objekata i u improviziranim kolibama i šatorima.

Haiyan je uzrokovao jednu od najstrašnijih prirodnih katastrofa u historiji Filipina, a tragovi te oluje najvidljiviji su u najteže pogođenom gradu Taclobanu, čiji preživjeli stanovnici prekopavaju velike hrpe smeća i traže odjeću i druge stvari za preživljavanje u teškim okolnostima.

U gradu nema ni dovoljno pitke vode, pa odjeću koju i pronađu na smetljištima peru u okeanu i odijevaju svoju djecu.

Brojne humanitarne ekipe dopremaju samo ograničene količine hrane i drugih stvari, a unesrećeni Taclobanci sa transparetima "Gladni smo“ mole za pomoć.

Tajfun Haiyan dostizao je brzinu i preko 370 kilometara na sat i nosio sve pred sobom i od ranije siromašno stanovništvo stavio na još veće muke.

Tacloban i druge krajeve Filipina su uvijek krasili osmijesi Filipinaca kojima je za radost uvijek trebalo samo malo povoda, ali prizor osmijeha na licu u Taclobanu danas je samo misaona imenica.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...