{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šokantni prizori iz zraka: Pustoš, ruševine i tijela na Filipinima

11.11.2013. u 11:00
0
23
Šokantni prizori iz zraka: Pustoš, ruševine i tijela na Filipinima
0
Tajfun Haiyan ostavio je za sobom opustošene Filipine. Fotografije napravljene iz zraka prikazuju kuće i objekte sravnjenje sa zemljom, mrtva tijela i ljude koji u poderanoj odjeći tragaju za skloništem i toplim obrokom.
Filipini (Foto: AFP)
Filipini (Foto: AFP)


Nema struje, nema hrane, nema vode. Sve je poplavljeno. Tijela i dalje leže na ulicama, a bolnice su prepune pacijenata. Sanitetski materijal nestaje brzinom svjetlosti, a broj mrtvih raste.

Foto: AFP
Foto: AFP


Crveni krst Filipina objavio je da je poginulo najmanje 1.200 Filipinaca, no zvaničnici kažu da je broj mnogo veći i da će rasti jer su mnoga područja odsječena od ostatka zemlje. Međunarodni komitet Crvenog krsta objavio je kako je riječ o 10.000 poginulih.

Foto: AFP
Foto: AFP


Grad Tacloban je potpuno uništen. Preživjeli idu ka aerodromu u potrazi za hranom i vodom. Mnogi nose i tijela svojih najmilijih, jer se hrana i voda dostavljaju avionima koji po odlasku odvoze tijela. Jedina bolnica u ovom gradu koja je u funkciji ne može više primati pacijente jer nema mjesta.

Ujedinjeni narodi pokušavaju doći do dijelova koji su odsječeni kako bi ljudima dostavili hranu i vodu, što je gotovo nemoguća misija. Pozvali su sve međunarodne organizacije da im pomognu.

Foto: AFP
Foto: AFP


Građani su ljuti na vlasti jer smatraju da su sporo reagovali na upozorenja o tajfunu. Ljudi u očaju obijaju radnje iz kojih kradu ono što je preostalo. Vlasti su poslale dodatno osiguravajuće osoblje u Tacloban kako bi uspostavili red.

Foto: AFP
Foto: AFP


Grad Bogo je pretrpio veliku štetu kada je nestalo električne energije. Stanovnici ovog dijela Filipina ostat će u mraku mjesecima, jer će toliko trebati da se mreža sanira.

Foto: AFP
Foto: AFP


Pretpostavlja se da je Haiyan jedan od najsnažnijih tropskih ciklona registrovanih do sada. Tajfun je bio 3,5 puta jači od uragana Katrina, koji je opustošio SAD 2005. godine.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: