Svijet
17

Strašna statistika: 12,7 miliona metričkih tona plastike godišnje bacimo u okeane

Klix.ba
Od njenog izuma prije 75 godina plastika je postala sve zastupljenija na potrošačkom tržištu, a danas količine svakodnevno bačene plastike, prvenstveno boca i kesa, itekako zabrinjavaju.

Plastični otpad zagađuje okeane na našoj planeti, ali škodi i životinjama i ljudima. Komadiće plastike koji nastaju razgrađivanjem gutaju male životinje, a izvore zagađenja nije uvijek lako detektovati.

Najbolja strategija za ublažavanje štetnih efekata koje vidimo jednostavno je smanjenje bacanja plastike. Odnedavno su naučnici otkrili odakle dolazi većina otpada. Odgovor je da najviše plastike u okeane baca populacija koja živi do 50 km od obale.

Identifikovane su tri kategorije koje pružaju informacije o zagađenju okeana plastikom: masa otpada po stanovniku godišnje, postotak otpada koji predstavlja plastika, te postotak plastičnog otpada koji ima potencijal da uđe u okean kao krhotina.

Procijenjeno je da su 2010. godine 192 obalne zemlje svijeta proizvele 2,5 milijarde metričkih tona čvrstog otpada. Blizu 11 posto ovog otpada predstavlja plastika. Od 4,8 do 12,7 miliona metričkih tona otpada bačeno je u okean.

Ova procjena je dobar početak za razumijevanje koliko plastičnog otpada se infiltrira u okeane i kako to utječe na morski život danas, te razvijanje modela koji može pomoći u određivanju strategije za smanjenje unosa ovog otpada u okeane.