Politička sapunica
45

Stranke u Italiji na pragu dogovora, Sergio Mattarella ponovo preuzima funkciju predsjednika

V. K.
Sergio Mattarella (Foto: EPA-EFE)
Sergio Mattarella (Foto: EPA-EFE)
Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja italijanskih parlamentaraca da glasanjem izaberu novog predsjednika države, čini se kako su stranke u ovoj državi došle do kompromisa - odlazeći predsjednik Sergio Mattarella će određeni period i dalje obavljati ovu funkciju.

Iako je 80-godišnji Matarrella ranije odbacio mogućnost nastavka upravljanja državom iz Kvirinalske palate, čini se kako su ga italijanski parlamentarci uspjeli uvjeriti u suprotno.

"Prihvatam situaciju kakva jeste. Imao sam druge planove, ali stavljam se na rapolaganje državi", rekao je Matarrella.

Osmo glasanje za predsjednika države unutar Parlamenta Italije počelo je u 16:30, a Matarrella bi prema najavama trebao dobiti više od 505 glasova zastupnika što bi trebalo predstavljati dovoljan broj za zvanično imenovanje na ovu funkciju.

Prema najavama italijanskih medija, Matarrella bi na novu - staru funkciju trebao biti imenovan večeras oko 20 sati.

Povodom imenovanja Matarrelle na poziciju predsjednika, oglasili su se zastupnici stranaka u Italiji, ali i premijer države Mario Draghi.

Između ostalog, Draghi je izjavio kako je ponovni izbor Matarrelle odlična stvar te da predstavlja dobru odluku za stabilnost zemlje.

Predsjednik stranke Forza Italia Silvio Berlusconi također je obavio razgovor s Mattarellom te mu je saopćio kako će ova stranka podržati njegovo imenovanje.

"Ovo je trenutak jedinstva i svi to moramo osjećati kao dužmost. Međutim, jedinstvo se ne može samo tražiti oko lika predsjednika Sergija Mattarelle koji je u posljednjih 7 godina podnio veliku žrtvu za državu", rekao je Berlusconi.

Povodom glasanja na kojem bi Mattarella trebao biti izabran za predsjednika oglasio se i Matteo Salvini, predsjednik Sjeverne lige.

"Dio Parlamenta očigledno ne želi da se dogovori oko novog imena pa je zatraženo da Mattarella ostane. Također, Draghi će i dalje tako ostati premijer države", rekao je Salvini.

Iako se predsjednička funkcija u Italiji može opisati kao ceremonijalna, predsjednik države igra veliku ulogu u trenucima političkih kriza koje nisu tako rijetke na italijanskoj političkoj sceni.

Tokom kriza, predsjednik države ima ovlaštenje da raspusti parlament pa sve do toga da bira novog premijera.