Izlazne ankete
61

Stranka Angele Merkel ubjedljivo vodi, u Bundestag ulazi nacionalistički AfD

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zatvorena su biračka mjesta u Njemačkoj na kojima je 61,5 miliona glasača imalo priliku da bira 19. saziv Bundestaga. Prve izlazne ankete pokazuju da je najviše mandata osvojila Unija CDU/CSU, odnosno aktuelna njemačka kancelarka Angela Merkel.

Unija CDU/CSU prema izlaznim anketama osvojila je 32,5 posto glasova na današnjim parlamentarnim izborima. Odmah iza njih nalazi se SPD sa 21 posto i stranka AfD sa 13,5 posto.

Na četvrtom mjestu nalazi se FDP sa 10,5 posto, a slijede ga Zeleni sa 9,5 posto i Die Linke sa 9 posto.

Mediji prenose da je posebno iznenađujući rezultat njemačke protuimigrantske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) koja će prvi puta ući u Bundestag.

Uprkos tome što je Unija CDU/CSU prema izlaznim anketama osvojila najveći broj glasova, sa 32,5 posto će izgubiti dosta mjesta u njemačkom parlamentu.

BBC piše da je SPD doživio historijski pad te da je iz ove stranke već saopćeno kako oni nemaju namjeru koalirati sa Angelom Merkel.

Podsjećamo, na ovogodišnjim parlamentarnim izborima u Njemačkoj učešće su uzele 42 političke stranke i ukupno 4.828 kandidata.

Prema Ustavu Njemačke saveznog kancelara ne biraju direktno birači, već ga izglasavaju zastupnici saveznog parlamenta, Bundestaga.