Višemilionska prevara
387

Stranim studentima u Njemačkoj uzet novac zarad garancije pa ostavljeni bez "prebijene pare"

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Strani studenti u Njemačkoj moraju da deponuju preko 10 hiljada eura na poseban račun kao garanciju tokom boravka. Međutim, sada su stotine njih izigrane jer su im jedan posrednik i banka blokirali novac.

Porodica Farida Azarkama (26) godinama je štedila kako bi mladić mogao da ode na studije u Njemačku. Prije tri mjeseca je konačno uspio. Mada se studije ne plaćaju, strani studenti moraju da deponuju najmanje 10.332 eura na poseban bankovni račun, sa kojeg im se onda svakog mjeseca uplaćuje 861 euro na redovni račun.

To je svojevrsno osiguranje da stranac ima dovoljno para da finansira život u Njemačkoj, te da neće pasti na teret države ili se baviti nedozvoljenim radnjama umjesto da studira, piše Deutsche Welle.

Ali, Faridov novac je ostao "zarobljen" na računu, a želi pozajmiti pare kako bi platio kiriju i zdravstveno osiguranje.

"Otac više ne može ništa da mi uplati, a situaciju otežava to što je on iz Irana", rekao je student logistike za javni servis SWR.

Firma najprije "propala u zemlju"

Šta se desilo? Farid je posebni bankovni račun otvorio kod hamburškog posrednika BAM, firme pokrenute prošle godine koja se bavi finansijskim uslugama. Zajedno sa mnogo drugih, ova firma je bila navedena na zvaničnoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

SWR je prikupio podatke o najmanje 110 izigranih studenata koji su zakinuti za 850.000 eura do sada.

Najprije je djelovalo da je u pitanju velika prevara koja je stotine ljudi dovela praktično do prosjačkog štapa. Od firme nije bilo ni traga ni glasa, mjesečne rate studentima ne isplaćuju, novinarima se niko ne javlja, internet-stranica prijavljuje "tehničke probleme".

Savezna služba za nadzor finansijskih usluga (BaFin) naložila je da se firma hitno likvidira, a novac vrati. Kako kažu ovi revizori, BAM nije otvarao bankovne račune na ime studenata, kako bi trebalo, već je sav novac "prisvojio" na jedan račun. Tamo se sakupilo nekoliko miliona eura.

U Areal banci u Vizbadenu, gdje je BAM imao račune, potvrđuju da im se niz inostranih studenata javio zbog ove nevolje. Kako tamo kažu, banka ne smije samostalno da vrši isplate, ali se rješenje traži i "već su sprovedene mjere za osiguranje deponovanog novca".

Prema pisanju Spiegela, jedno pismo iz Areal banke potvrđuje da se na računu BAM skupilo preko tri miliona eura, što vjerovatno znači da je broj izigranih studenata daleko veći. Državno tužilaštvo u Hamburgu je potvrdilo da je primilo više krivičnih prijava na kojima se radi.

Banka im otkazala ugovor

Spiegel je konačno uspio da dođe do Levke Derns (32), direktorice BAM, koju opisuje kao ženu "koja ne shvata sasvim posljedice svog djelovanja". Ona je ispričala kako je prošle godine sklopila dogovor sa bankom iz Vizbadena, te da je mailom zamolila Ministarstvo vanjskih poslova da doda BAM na listu ponuđača posebnih računa za strane studente.

Prema njenim riječima, Areal banka je htjela da raskine dogovor ovog januara.

"Dali su mi dva mjeseca da nađem drugu banku. Tada nisu bili naveli razloge", rekla je Derns. Novinari su imali uvid u dopise koji potvrđuju njene riječi.

Derns dodaje da je molila banku da joj da više vremena, ali da od kraja juna više nije mogla da isplaćuje mjesečne rate studentima. Studente nije unaprijed obavijestila jer je mislila da će naći neko rješenje i nije htjela da "ishitreno širi paniku".

"Žao mi je zbog ovoga što se dogodilo", dodaje ona. BAM će vjerovatno prijaviti bankrot.

U Ministarstvu vanjskih poslova, koje je uklonilo BAM sa liste, kažu da njihova lista nije "preporuka" niti da se vrše provjere prije nego što se neka firma koja nudi ovakve usluge stavi na listu.

Oštećeni studenti su ovih dana dobili mail od Areal banke u kojem se navodi da novac trenutno ne može da se isplati, iako je sigurno pohranjen na računu. Dodaju da će im se opet javiti - kroz dvije sedmice.