Svijet
0

Strane agencije o odluci parlamenta Srbije

FENA
Strane novinske agencije javile su da su poslanici srbijanskog parlamenta jednoglasno u subotu uvečer usvojili Prijedlog ustava Srbije u kojem se Kosovo definira kao dio teritorije države Srbije.

Agencije AP, Reuters i DPA su prenijele da su za Prijedlog ustava glasala 242 poslanika, pristuna na posebnoj sjednici, dodajući da će novi ustav zamijeniti dosadašnji, donesen u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića.

Agencije su navele da će referendum, na kojem će se građani izjašnjavati o Prijedlogu ustava, biti održan 28. i 29. oktobra i prenijele dijelove obraćanja predsjednika i premijera Srbije, Borisa Tadića i Vojislava Koštunice.

Navodeći da će Srbija, prema novom ustavu, biti država srpskog naroda i svih njenih građana, AP je prenio riječi premijera Koštunice da je riječ o historijskom trenutku i da će u novom ustavu biti "zapečaćena istina da je Kosovo uvijek bilo i da će uvijek biti integralni dio Srbije".

Američka agencija je prenijela i riječi predsjednika Tadića da će novi ustav omogućiti da Srbija bude "moderna, evropska država".

Koštunica je istaknuo da novi ustav osigurava da će "Srbija braniti Kosovo svim demokratskim i legalnim sredstvima", naveo je Reuters.

"Kosovo je naše", citirala je agencija premijerove riječi. Glavna simbolika ustava je da istakne kako je pokrajina Kosovo integralni dio Srbije i da Koštunica, umjereni nacionalist, nije popustio pod pritiskom Zapada da je ustupi, istaknula je britanska agencija.

Agencija DPA je prenijela da je predsjednik Srbije u obraćanju poslanicima istaknuo da je novi ustav neuporedivo bolji od prethodnog iz vremena Miloševića, ali i kako je ukazao da nije dobro što nema šire javne rasprave.

Odsustvo javne rasprave naišlo je i na kritiku Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju) (OSCE), navela je DPA.

Napominjući da je nacrt ustava izrađen brzo, nakon nekoliko sedmica, agencija AP je naglasila kako je jedan od njegovih ciljeva da se naglasi protivljenje Srbije potencijalnoj nezavisnosti Kosova.

Prema američkoj agenciji, brzina u donošenju ustava doživljava se i kao pokušaj premijera Koštunice da prevaziđe krizu vlade usljed najavljenog izlaska predstavnika ključnog koalicijskog partnera G-17.

Novim ustavom, dodao je AP, Srbija će biti definirana kao nezavisna država prvi put od raspada bivše Jugoslavije početkom 1990-ih.

AP je zabilježio da se ispred zgrade parlamenta okupilo nekoliko stotina pripadnika Liberalno-demokratske partije koji su pozivali na bojkot referenduma o ustavu.

DPA je primijetila da više od milion kosovskih Albanaca najvjerovatnije neće imati pravo glasati na referendumu.