{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štrajkuju ljekari, taksisti i javni službenici zbog smanjenja plaća

F
15.9.2010. u 17:51
0
0
Štrajkuju ljekari, taksisti i javni službenici zbog smanjenja plaća
0
Štrajkuju ljekari, taksisti i javni službenici zbog smanjenja plaća
Foto: Arhiv
Rumuniju je u srijedu zahvatio talas štrajkova u kojima učestvuju bolničko osoblje, taksi vozači i pojedini javni službenici, zbog smanjenja plaća i drugih socijalnih davanja.
U Bralili, mjestu u jugoistočnoj Rumuniji, ispred tamošnje bolnice, došlo je do sukoba demontranata i policije.

Ministarstvo zdravlja je uputilo delegaciju koja bi trebalo da ispita situaciju i predloži mjere, javio je AP.

Zdravstveni sistem u Rumuniji se suočava s mnogim problemima, bolnice i oprema su zastarjeli, a zbog malih plaća ljekari i drugo osoblje pokušavaju da nađu posao u inozemstvu, pogotovo nakon ulaska ove zemlje u EU.

U Bukureštu nekoliko stotina privatnih taksista štrajkuje zbog odluke vlade prema kojoj moraju da plate doprinose za zdravstveno osiguranje unazad pet godina.

Proteste naredne nedjelje najavljuju i u policiji pošto je i ona pogođena vladinom odlukom o smanjenju plaća za 25 posto.

Prema navodima današnjeg saopćenja, policija će intervenisati samo u vanrednim slučajevima, a neće ići u patrole niti će kontrolisati saobraćaj i izdavati naloge za mandatne kazne nesavjesnim vozačima.

Vlada Rumunije je u julu smanjila plaće u javnom sektoru za 25 posto i povećala PDV za pet posto, na 24 posto, kako bi popunila ogroman deficit u državnom budžetu.

To je preduslov i za dobijanje novih zajmova od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i evropskih finansijskih institucija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: