Strateški interes
0

Stotinu bivših šefova država apelira na G7 da plate vakcinisanje siromašnim zemljama

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sto bivših predsjednika, premijera i ministara vanjskih poslova pozvalo je Grupu sedam (G7) bogatih država da plate globalno vakcinisanje protiv koronavirusa kako bi pomogle zaustaviti mutiranje i povratak virusa kao svjetsku prijetnju.

Čelnici su uputili apel uoči samita G7 u Engleskoj, koji počinje u petak, kada će se predsjednik SAD-a Joe Biden sastati s čelnicima Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Kanade i Japana.

U svom pismu bivši svjetski čelnici kazali su da je globalna saradnja propala 2020. godine, ali da bi 2021. mogla otvoriti novu eru.

"Podrška G7 i G20 koja bi vakcine učinila lako dostupnim zemljama s niskim i srednjim dohotkom nije dobročinstvo, nego strateški interes svake zemlje", navodi se u pismu.

Među potpisnicima pisma su, među ostalim, bivši britanski premijeri Gordon Brown i Tony Blair, bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban-Ki Moon i 15 bivših afričkih čelnika.

Poručili su i da bi G7 i ostali čelnici pozvani na samit trebali osigurati da će tokom dvije godine platiti iznos od oko 30 milijardi dolara godišnje za borbu protiv pandemije širom svijeta.