|

Stotine poginulih i ranjenih u sukobima u Južnom Sudanu

Stotine poginulih i ranjenih u sukobima u Južnom Sudanu
1
Klix.ba
18.12.2013. u 08:18
0
komentara
1

dijeljenja
Stotine poginulih i ranjenih u sukobima u Južnom Sudanu Foto: AFP
U sukobima između pristalica predsjednika i pristalica bivšeg potpredsjednika koji traju već tri dana u Južnom Sudanu poginulo je blizu 500 ljudi, a 800 ih je ranjeno, izjavili su zvaničnici.
Među poginulima su vojnici i civili, među kojima i žene i djeca. Vlasti su u međuvremenu uhapsile 10 istaknutih političkih ličnosti te su u potrazi za bivšim potpredsjednikom Riekom Macharom, koji se tereti za propali vojni udar. Među privedenim istaknutim ličnostima je i bivši ministar finansija Kosti Manibe, a stanje u zemlji se zakompliciralo tri godine nakon otcjepljenja od Sudana.

Predsjednik Salva Kiir, odjeven u vojnu uniformu, rekao je za tamošnju TV da su snage lojalne Macharu, koji je otpušten u julu, napale vojnu bazu u nastojanju da preuzmu vlast. Kiir i Machar su iz različitih etničkih grupa koje su se sukobile u prošlosti.

Machar se planira kandidirati za predsjednika na izborima koji se očekuju 2015. godine. Vlast u Južnom Sudanu opredijeljena je da se dodatno obračuna sa onima koji podržavaju Machara, za koga se navodi da je pobjegao u područje sjeverno od glavnog grada.

Južni Sudan je jedna od najsiromašnijih i najnerazvijenijih zemalja u Africi, uprkos svojim rezervama nafte, a dodatno je opterećena etničkim sukobima. Zemlja je veličine Francuske, ali jedva da ima asfaltirane puteve. U zemlji vladaju korupcija, loša javna služba i represija vlasti prema političkim neistomišljenicima i medijima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.