Pokret nezavisnosti
56

Stotine hiljada Katalonaca na ulicama traži slobodu za svoje lidere

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Na ulicama Barcelone večeras su se okupile stotine hiljada demonstranata koji se protive zadržavanju u pritvoru lidera španske pokrajine Katalonije koji su optuženi za pobunu protiv države.

Zagovarači nezavisnosti Katalonije traže hitno puštanje separatističkih lidera na slobodu, a noseći žute trake okupili su se duž cijele ulice Carrer de la Marina koja se proteže od Sagrada Familije do plaže. Porodice pritvorenih održavaju govore.

Organizatori okupljanja pod sloganom "Sloboda za političke zatvorenike" su dvije glavne grupe koje zagovaraju nezavisnost Katalonije.

Ovaj protest je, kako piše Guardian, test za pokret nezavisnosti nakon što je katalonska vlada 27. oktobra proglasila nezavisnost pokrajine, što je izazvalo premijera Španije Marijana Rajoyja da otpusti sve katalonske lidere, raspusti regionalni parlament i za decembar zakaže nove izbore.

Ispitivanja javnog mnijenja ove sedmice su pokazala da bi stranke koje zagovaraju nezavisnost odnijele većinsku pobjedu.

"Pogledajte ove ljude", kaže 63-godišnji Pep Morales, jedan od učesnika demonstracija. "Pokret nezavisnosti je i dalje sve jači".

Policija Barcelone objavila je da demonstracijama prisustvuje 750.000 ljudi iz svih krajeva Katalonije. Oni nose fotografije sa licima pritvorenika, mašu katalonskim zastavama crveno-žute boje i svijetle svojim mobitelima.

Španski visoki sud odredio je pritvor za osam članova katalonske vlade, zajedno sa liderima organizacija Nacionalna skupština Katalonije (ANC) i Omnium Cultural, dok se provodi istraga. Za liderom Carlesom Puigdemontom, koji je odletio u Brisel, i četvero članova bivše vlade izdat je nalog za hapšenje nakon što se nisu pojavili pred sudom u Madridu.

Više od 20 osoba je optuženo za pobunu, neposluh, korištenje javnog novca za organizovanje referenduma o nezavisnosti ili ometanja policajaca prilikom intervencije na biračkim mjestima i protestima, dok je bivši šef katalonske policije optužen za pasivnost na dan referenduma.

"Vaše svjetlo stiže do nas u Briselu i osvjetljava nam put koji moramo slijediti", napisao je Puigdemont na Twitteru u poruci demonstrantima.