Nakon ubistva generala
156

Stotine hiljada Iranaca marširaju ulicama oplakujući smrt Soleimanija

A. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Stotine hiljada ljudi okupilo se danas na ulicama iranskog grada Ahvaza dočekujući posmrtne ostatke Qasema Soleimanija, generala ubijenog u napadu SAD-a u Iraku.

U Ahvazu, gradu kojem je Soleimani služio tokom iransko-iračkog rata (1980-1988.) okupljeni na ulicama uzvikuju "Smrt Americi", prenosi BBC.

Soleimani je bio izuzetno utjecajan čovjek koji je oblikovao iranski utjecaj na Bliskom istoku, a smatrali su ga drugim najmoćnijim čovjekom u zemlji. Njegov atentat uzrokovao je eskalaciju netrpeljivosti između Irana i SAD-a.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Khamenei bio je izuzetno blizak sa Soleimanijem. On je upozorio na "tešku osvetu" za ovaj napad, a analitičari su istakli da bi Iran mogao izvršiti cyber napade na SAD ili tradicionalne napade na američke ciljeve na Bliskom istoku.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Američki predsjednik Donald Trump, koji je u petak odobrio napad na Soleimanija, što je opcija koju su odbili raniji predsjednici SAD-a George W. Bush i Barack Obama jer su je smatrali previše rizičnom, u subotu je kazao da je njegova zemlja spremna napasti 52 lokacije "važne za Iran i iransku kulturu".

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javar Zafir na Twitteru je poručio da je ubistvo Soleimanija kršenje međunarodnog prava i da bi svako ciljanje mjesta važnih za kulturu predstavljalo ratni zločin.