Svijet
12

Stotine hiljada demonstranata na ulicama Seula traži ostavku predsjednice Južne Koreje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Stotine hiljade demonstranata već šestu nedjelju za redom okupilo se na ulicama Seula tražeći ostavku predsjednice Južne Koreje Park Geun-hye.

Protesti su organizovani samo nekoliko sati nakon što su opozicione stranke predale zahtjev za smjenu predsjednice o kojem će zastupnici glasati naredni petka dok demonstranti traže da ona odmah ode sa funkcije.

Zahtjev za smjenu Park Geun-hye potpisala je 171 osobe, a mediji prenose da je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu da bi on bio usvojen. U prijevodu to znači da bi ostavku predsjednice trebali podržati i zastupnici vladajuće stranke.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye zamolila je ranije državni parlament da joj pomogne u napuštanju pozicije zbog umiješanosti u korupcioni skandal.

Ona je istakla da će napustiti poziciju šefa države, ali ne bez osiguranja da će zemlja nastaviti funkcionisati, za što je zadužila parlament koji bi se trebao pobrinuti za umanjenje štete nastale političkim vakuumom zbog njenog odlaska.

Južnokorejska Demokratska partija odbila je ponudu predsjednice nazvavši je zavjerom kako bi se izbjeglo da ona bude podvrgnuta provjeri povjerenja.

Podsjećamo, Geun-hye je u dva navrata građanima Južne Koreje pružila "duboko izvinjenje", ali je odbila dati ostavku na mjesto predsjednice.

Uzrok svega je njeno prijateljstvo sa Choi Soon-sil koja je optužena za korupciju i izvlačenje novca iz državnih kompanija koristeći poznanstvo sa predsjednicom. Choi Soon-sil je uhapšena i očekuje početak procesa.