Novac najveći problem
1

Stoltenbergov izvještaj kao podloga za hipotetički scenarij: Koje NATO članice bi Trump pustio niz vodu

V. K.
Donald Trump je svojom izjavom uzburkao mnoge duhove (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump je svojom izjavom uzburkao mnoge duhove (Foto: EPA-EFE)
Bivši američki predsjednik Donald Trump nedavno je izjavio kako Amerika pod njegovim vodstvom ne bi štitila zemlje NATO-a koje ne izdvajaju minimalno dva posto BDP-a za odbranu i naoružavanje.

Izjava Donalda Trumpa izazvala je brojne reakcije među saveznicima, a reagovao je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Rekao bih. Niste platili dovoljno? Ne, neću te štititi. Ustvari, ohrabrio bih Ruse da rade šta god žele", poručio je Trump prije mjesec dana.

Izdvajanja za odbranu u okviru Alijanse (Foto: NATO)
Izdvajanja za odbranu u okviru Alijanse (Foto: NATO)

Iako je scenarij da jedna NATO članica ne bi branila druge poprilično nerealan, godišnji izvještaj o radu koji je danas objavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poslužio je kao idealna podloga za hipotetički scenarij u kojem smjeru bi se Trumpove prijetnje zaista mogle ostvariti ukoliko bi on postao novi predsjednik SAD-a nakon novembra 2024. godine.

U moru podataka koje je Jens Stoltenberg iznio u godišnjem izvještaju od 172 stranice, posebnu pažnju medija u svijetu privukao je onaj koji se tiče izdvajanja BDP-a u 2023. godini za naoružanje i odbranu.

Ukupno, NATO se trenutno nalazi na 2,54 posto izdvojenog BDP-a u kontekstu odbrane. Ipak, kada se pogleda individualno, može se primijetiti kako su brojne države članice i dalje ispod "magične" cifre od dva posto izdvajanja.

Manje od dva posto BDP-a u ovom trenutku izdvajaju Turska, Španija, Slovenija, Rumunija, Portugal, Norveška, Sjeverna Makedonija, Nizozemska, Crna Gora, Luksemburg, Italija, Njemačka, Francuska, Češka, Hrvatska, Kanada, Bugarska, Belgija te Albanija.

Kada je riječ o državama koje su ispunile normu, to su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Slovačka, Poljska, Litvanija, Latvija, Mađarska, Grčka, Finska, Estonija te Danska.

U svom izvještaju, Stoltenberg je posebnu pažnju posvetio upravo ovom segmentu te je poručio kako je 2023. bila deveta uzastopna godina povećanih ulaganja u odbranu širom Alijanse.

"Tokom 2024. godine NATO saveznici u Evropi će prvi put uložiti ukupno 470 milijardi dolara u odbranu što iznosi dva posto njihovog ukupnog BDP-a. Ove godine će dvije trećine saveznika ispuniti cilj od dva posto, u odnosu na samo tri saveznika 2014. godine", zaključio je Stoltenberg.