Efikasnost prioritet
1

Stoltenberg otkrio da NATO ima 20 puta veći budžet od Rusije

M. A.
Jens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE)
Jens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dao je objašnjenje zašto Sjevernoatlantski savez nastavlja povećavati svoje rashode za odbranu, iako je kombinovani trošak već oko 20 puta veći od ruskog, javlja APA pozivajući se na izvore Sputnika.

"Kada je riječ o ovim brojkama, moram kazati da smo mi efikasan savez i imamo efikasne vojske, ali troškovi su mnogo veći. Međutim, oni odražavaju samo veći životni standard", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u utorak u Briselu.

Prema Stoltenbergu, NATO savez će i dalje ulagati onoliko koliko mu je potrebno da osigura adekvatnu odbranu.

"Ukoliko uporedite plate i troškove NATO saveznika i Rusije, naravno da su nivoi naših troškova veći. Stoga, kada uporedite ove proračune po tržišnim cijenama i uobičajenim valutama, dobijate one zaključke na koje upućujete, ali to ne odražava manju efikasnost. To u velikoj mjeri odražava razlike u nivou troškova", dodao je generalni sekretar NATO-a.

Jens Stoltenberg bio je i ranije na meti kritika zbog svojih komentara koje je dao krajem prošlog mjeseca, u kojima je objasnio da, iako je savez već potrošio više od tri milijarde dolara na odbranu u 2018. godini, te je planirao potrošiti dodatnih 100 milijardi američkih dolara u 2020. godini, savez morao "održati svoje napore za poboljšanu efikasnost dodatnim ulaganjem".

On je dodao i to kako su se sve članice ovog saveza obavezale izdvajati dva posto BDP-a ili više za odbranu. Treba istaći i da je američki predsjednik veliki zagovornik povećanja budžeta za NATO.