Sastanak u Briselu
67

Stoltenberg: NATO nastavlja s podrškom EUFOR-u u BiH

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji u novembru stiže u posjetu Bosni i Hercegovini danas je izjavio da Alijansa nastavlja pružati podršku misiji EUFOR-a u našoj državi.

Ova izjava stiže nakon sastanka ministara odbrana članica NATO saveza koji je održan u Briselu.

"U Bosni i Hercegovini, NATO nastavlja podržavati operaciju Althea koju vodi EU, a koja igra važnu ulogu u regionalnoj stabilnosti", naveo je.

Prije toga se dotakao sukoba u Izraelu i Palestini.

"Saveznici su oštro osudili neobranjive napade Hamasa na civile i pozvali na hitno oslobađanje svih talaca. Naše misli su sa svima onima koji su pogođeni ovim užasnim napadima. Izrael ima pravo braniti se, a kako se sukob razvija, zaštita civila je ključna. Nijedna nacija ili organizacija neprijateljski raspoložena prema Izraelu ne bi trebala nastojati iskoristiti situaciju ili eskalirati sukob", poručio je.

Danas je nekoliko NATO saveznika jasno dalo do znanja da Izraelu pružaju praktičnu podršku.

"I čineći sve što je moguće kako bi zbrinuli svoje pogođene građane.

Ministri su također govorili o misijama i operacijama NATO-a, uključujući Zapadni Balkan i Irak, a Evropska unija se pridružila ovim aktivnostima.

"Kao odgovor na nedavne napetosti na Kosovu, NATO je posljednjih sedmica rasporedio stotine dodatnih rezervnih snaga u našu operaciju KFOR-a. I provodimo više patrola na sjeveru Kosova. Ovo su mudri koraci kako bi se osiguralo da KFOR ima snage koje su mu potrebne da nepristrano ispuni svoj mandat UN-a. Beograd i Priština moraju se ponašati odgovorno, suzdržati se od destabilizirajućih akcija i ponovno se uključiti u dijalog uz posredovanje EU. To je jedini put do trajnog mira na Kosovu", rekao je Stoltenberg.

On je istakao da su na Samitu u Vilniusu dogovoreni najsnažniji odbrambeni planovi još od Hladnog rata.

"To znači dodjeljivanje potrebnih snaga, razvoj novih sposobnosti, i prilagođavanje naših zapovjednih i kontrolnih struktura. Ruski rat protiv Ukrajine podsjetnik je na važnu ulogu koju nuklearno oružje NATO-a ima u odvraćanju od agresije. Sljedeće sedmice NATO će održati svoju godišnju nuklearnu vježbu Steadfast Noon. Ovo je rutinski trening koji se održava svakog oktobra", zaključio je.

Naveo je da će se ove godine vježba odvijati iznad Italije, Hrvatske i Sredozemnog mora.