Neodrživo primirje
2

Sto dana borbi u Sudanu: Propalo 16 sporazuma o prekidu vatre

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Borbe u Sudanu su počele prije 100 dana, a uprkos brojnim diplomatskim posredovanjima čak ni kratkotrajno primirje nije bilo održivo.

Dana 15. aprila, rivalstvo između vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF) eksplodiralo je u rat, pretvarajući Kartum i šira područja glavnog grada u krvavo bojno polje.

Od tada su se borbe proširile i na regiju Darfur umornu od sukoba, kao i na dijelove država Kordofan i Plavi Nil.

Nalet diplomatskih inicijativa za zaustavljanje rata nije dao nikakve konkretne.

U maju su se dvije zaraćene strane složile da pošalju pregovaračke timove u Saudijsku Arabiju nakon čega je uslijedilo najmanje 16 sporazuma o prekidu vatre i svaki od njih je propao.

Kako su pregovori u propali, a borbe nastavljene, Afrička unija (AU) je objavila svoj plan.

To je uključivalo početak političkog dijaloga između vojnih, civilnih i društvenih aktera u zemlji, ne samo radi rješavanja tekućeg sukoba, već i uspostavljanja ustavnih aranžmana za period tranzicije i formiranja civilne vlade.

Samitu su prisustvovali članovi civilne koalicije koja je dijelila vlast s vojskom prije nego što su eneral Abdel Fattah al-Burhan i general Mohamed Hamdan Dagalo orkestrirali državni udar 2021. godine čime je okončana krhka tranzicija zemlje ka demokratiji.

Posljednji sastanak je održan 1. juna, a samit još nije dao značajnije rezultate.

Zatim je uslijedio pokušaj pregovora Međuvladine uprave za razvoj (IGAD).

Regionalno tijelo, sastavljeno od osam zemalja, osnovalo je komitet kvarteta za rješavanje sudanske krize. Ali sastanak IGAD-a 10. jula bojkotirala je vojna delegacija, koja je optužila Keniju za nedostatak nepristrasnosti.

Umjesto toga, sudanska vojska je pozdravila samit održan u glavnom gradu Egipta, Kairu, 13. jula, kojim je predsjedavao predsjednik Abdel Fattah el-Sisi, s kojim vrhovni sudanski general al-Burhan ima dugotrajne veze.

Sastanku su prisustvovali lideri sedam susjednih zemalja Sudana, zajedno sa generalnim sekretarom Arapske lige i predsjedavajućim Komisije Afričke unije (AUC).

Egipatski predsjednik iznio je inicijativu za uspostavljanje trajnog primirja, uspostavljanje humanitarnih koridora za humanitarnu pomoć i izgradnju okvira za dijalog koji bi uključivao sve sudanske političke stranke.

Učesnici okruglog stola složili su se da formiraju ministarski mehanizam sastavljen od ministara vanjskih poslova sedam država za rješavanje sukoba koji je u toku. Plan su pohvalili vojska i RSF.

Različite diplomatske inicijative nisu od koristi za rješenje, upozoravaju stručnjaci.

Razdori među regionalnim igračima, koji bi mogli vršiti pritisak na dvije zaraćene strane da pristanu na prekid vatre, predstavljaju još jednu prepreku.

Ujedinjeni Arapski Emirati nisu bili direktno uključeni ni u jedan okrugli sto, a njihovo uzavrelo nadmetanje sa Saudijskom Arabijom moglo bi biti prepreka njegovom uključivanju u bilo koji proces.

Bez obzira na broj pregovaračkih platformi, nijedna od zaraćenih strana nije istinski zainteresirana za uključivanje u pregovore u ovoj fazi, rekao je Kholood Khair, stručnjak za Sudan i osnivački direktor Confluence Advisoryja.

Od početka rata, najmanje 3.000 ljudi je ubijeno, a oko 2,6 miliona je raseljeno.

Save the Children je prijavio alarmantan broj silovanih tinejdžerki, a slučajevi su uključivali djevojčice od 12 godina.

Borbe u zapadnoj regiji Sudana ponovo su rasplamsale strah od ponavljaja zločina koji su se tamo dogodili 2003. godine kada je ubijeno više od 300.000 ljudi.