Strateška država
28

Mijenjaju li iranski dronovi tok rata u Sudanu: Vojska uspjela zaustaviti napredovanje pobunjenika

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Godinu dana nakon građanskog rata u Sudanu, naoružani dronovi iranske proizvodnje pomogli su vojsci da preokrene tok sukoba, zaustavivši napredak rivalskih paravojnih snaga i povrativši teritoriju oko glavnog grada, rekao je za Reuters izvor iz vojnih snaga.

Šest iranskih izvora, regionalnih zvaničnika i diplomata, koji su, kao i izvor iz vojske, tražili da se ne identifikuju zbog osjetljivosti informacija, također je reklo Reutersu da je vojska nabavila iranske bespilotne letjelice (UAV) u posljednjih nekoliko mjeseci.

Sudanske oružane snage (SAF) koristile su neke starije bespilotne letjelice u prvim mjesecima rata zajedno sa artiljerijskim baterijama i borbenim avionima, ali su imale malo uspjeha u iskorijenjivanju boraca RSF-a smještenih u gusto naseljenim četvrtima u Kartumu i drugim gradovima.

U januaru, devet mjeseci nakon što su izbile borbe, mnogo efikasnije bespilotne letjelice su počele da rade iz vojne baze Wadi Sayidna sjeverno od Kartuma, prema petorice očevidaca koji žive u tom području.

Stanovnici su rekli da se činilo da bespilotne letjelice nadgledaju kretanje RSF-a, gađaju njihove položaje i preciziraju artiljerijske udare u Omdurmanu, jednom od tri grada na obalama Nila koji čine glavni grad Kartum.

"Posljednjih sedmica vojska je počela koristiti precizne dronove u vojnim operacijama, što je natjeralo RSF da pobjegne iz mnogih područja i omogućilo vojsci da rasporedi snage na terenu", rekao je Mohamed Othman, 59-godišnji stanovnik Omdurmanova četvrt Al-Thawra.

Obim i način raspoređivanja iranskih bespilotnih letelica u Omdurmanu i drugim područjima od strane vojske nisu ranije izvještavani. Bloomberg i sudanski mediji su izvijestili o prisustvu iranskih dronova u zemlji.

Visoki izvor iz sudanske vojske negirao je da su dronovi iranske proizvodnje došli direktno iz Irana i odbio je reći kako su nabavljeni ili koliko ih je vojska primila.

Sudanska vojska je također razvila iranske bespilotne letjelice koje su se ranije proizvodile u okviru zajedničkih vojnih programa prije nego što su dvije zemlje prekinule veze 2016. godine, dodao je on, ne navodeći detalje. Reuters nije mogao samostalno utvrditi detalje o dronovima.

Iako je diplomatska saradnja Sudana i Irana obnovljena prošle godine, zvanična vojna saradnja još uvijek nije u toku.

Upitan o iranskim bespilotnim letjelicama, vršilac dužnosti sudanskog ministra vanjskih poslova Ali Sadeq, koji je posjetio Iran prošle godine i povezan je s vojskom, rekao je Reutersu: "Sudan nije dobio nikakvo oružje od Irana."

Odjel za medije vojske i iransko ministarstvo vanjskih poslova nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

RSF je priznao da je pretrpio zastoje u Omdurmanu. Njegov ured za medije saopštio je da je vojska primila iranske bespilotne letjelice i drugo oružje, pozivajući se na obavještajne podatke koje je prikupila. Nije odgovorila na zahtjeve za pružanje dokaza.

Podrška Teherana sudanskoj vojsci usmjerena je na jačanje veza sa tom strateški lociranom zemljom, rekli su iranski i regionalni izvori.

Sudan leži na obali Crvenog mora, ključno mjesto natjecanja između globalnih sila, uključujući Iran, dok rat bjesni na Bliskom istoku. S druge strane Crvenog mora, jemenski Huti, djelomično naoružani Iranom, pokrenuli su napade u znak podrške Hamasu u Gazi.