{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stjuardesa muslimanu u avionu rekla "Pratim te", muškarcu onemogućen let

Klix.ba
25.7.2016. u 17:00
0
103
Stjuardesa muslimanu u avionu rekla "Pratim te", muškarcu onemogućen let
0
Stjuardesa muslimanu u avionu rekla "Pratim te", muškarcu onemogućen let
Foto: Ilustracija
Jedan musliman je uklonjen iz aviona kompanije American Airlines nakon što mu je stjuardesa kazala "Pratim te".
Stjuardesa u avionu kompanije American Airlines jednom je putniku, zaključivši na osnovu njegovog imena da je musliman, kazala kako će ga posmatrati.

Ovaj incident se dogodio u decembru prošle godine, ali tek je sada dospio u javnost, piše Telegraph.

Vijeće za američko islamske odnose (CAIR) podnijelo je žalbu Američkom odjelu za transportovanje, optuživši kompaniju American Airlines za diskriminatorno ponašanje.

U pismu koje je ovo vijeće uputilo 20. jula advokatica Maha Sayed piše:

"Nakon što je gospodin Radwan sjeo na svoje mjesto, stjuardesa je glasno najavila: 'Mohamed Ahmed, sjedište 25-A: Pratim te'. Svi putnici su je mogli čuti. Nakon otprilike jedne minute stjuardesa je ponovila svoju izjavu, ovaj put dodavši: 'Mohamed Ahmed, to je veoma dugo ime, sjedište 25-A, posmatram te".

Radwan joj je navodno tada prišao i upitao za razlog takvog njenog ponašanja. Odgovorila je da na takav način posmatra i sve ostale putnike, dodavši kako je on "preosjetljiv".

Nakon razgovora s ostalim osobljem, Radwan je ispraćen iz aviona.

"Zbog diskriminacije osoblja u kompaniji American Airlines, Radwan je morao bukirati kasniji let sa drugom aviokompanijom. S obzirom na porast antimuslimanske retorike i mržnje, ovakva diskriminatorna i opasna ponašanja ne bi trebala biti tolerisana. Svi putnici bi trebali biti tretirani na jednak, nediskriminatorni način, bez obzira na njihovo religiozno opredjeljenje ili etničku pripadnost", stoji u pismu.

Advokatica Maha Sayed dodaje kako je ovaj incident posebno zabrinjavajući u svjetlu islamofobije koja je zavladala u čitavom svijetu, navodeći primjer još jednog slučaja u kojem je osoblje jedne aviokompanije muškarca u "bliskoistočnoj nošnji" uklonilo iz aviona bez objašnjenja.

Glasnogovornik kompanije American Airlines negirao je da se dogodio incident i izjavio kako su "detaljno ispitali slučaj i ustanovili da nije bilo nikakve diskriminacije".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: