Svijet
6

Stjuardesa koja je odbila uslužiti muslimanku više neće posluživati putnike

Klix.ba
Stjuardesa aviokompanije United Airlines koja je nedavno odbila pokrivenoj ženi donijeti limenku gaziranog pića, s pojašnjenjem kako je to "pravilo kompanije, budući da se limenka može iskoristiti kao oružje", neće više posluživati putnike.

Glasnogovornik aviokompanije United Airlines Charles Hobart kazao je kako jedna od njihovih stjuardesa nakon ovog incidenta više neće posluživati putnike. Ipak, nije nazačeno da li će uposlenica dobiti otkaz.

"Kompanija United Airlines ne toleriše diskriminaciju, ili nešto što se čini kao diskriminacija kad su u pitanju naši uposlenici i putnici", pojasnio je glasnogovornik ove aviokompanije.

Nije želio komentarisati privatne razloge i zašto se stjuardesa odlučila tako ponašati, no naglasio je kako je pokazala "lošu procjenu i nedostatak osjetljivosti u komunikaciji sa putnicom".

Dodao je kako je u pitanju izolovani slučaj, te kako će putnici uputiti zvanično izvinjenje.

Podsjećamo, radi se o putnici Taheri Ahmad (31), direktorici na međuvjerskim studijama na Univerzitetu Northwestern, koja je prije nekoliko dana putovala avionskom kompanijom United Airlines iz Chicaga u Washington na konferenciju o promociji dijaloga između izraelske i palestinske mladeži.

Iz higijenskih razloga žena je tražila neotvorenu limenku gaziranog pića, no stjuardesa joj je kazala kako je ne može dobiti.

"Nismo ovlašteni da dajemo neotvorene limenke putnicima, jer ih mogu iskoristiti kao oružje u avionu", kazala joj je stjuardesa koja je ubrzo nakon toga putniku koji je sjedio u blizini bez problema donijela neotvorenu limenku piva.

"Ovdje se ne radi o meni i limenki Coca-Cole, već o sistemskoj nepravdi koja se ponavlja u društvu", kazala je Tahir za Guardian, koja je o ovom slučaju pisala na svom Facebooku, pokrenuvši lavinu komentara podrške ljudi širom svijeta.